Remco Slump
Remco Slump Nieuws 23 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Ook deze productieversie van de McMurtry Spéirling zuigt

En daarmee bedoelen we niet dat hij je treitert of met een Dyson door je huis loopt. Nee, de McMurtry Spéirling zuigt letterlijk de lucht onder zich vandaan. Dat hebben we vorig jaar gezien op het Goodwood Festival of Speed.

De McMurtry Spéirling was toen officieel nog een prototype. Nu is bekend dat het opmerkelijke sportwagentje in productie gaat. Hij wordt aangedreven door twee elektromotoren op de achteras, die samen goed zijn voor 1013 pk, en weegt minder dan 1000 kilo.

McMurtry Spéirling op Goodwood-heuvelklim

In 2022 zette hij een krankzinnige tijd neer op de Goodwood-heuvelklim. De McMurtry flitste in slechts 39 seconden omhoog. Het leek wel alsof iemand hem met een afstandsbediening aan het vooruitspoelen was.

Gordon Murray maakt zelf de eerste testrit met z’n eigen T.50

Twee ventilatoren om vacuum te creëren

Opmerkelijk aan de Spéirling is zijn manier van neerwaartse druk genereren. Hij gebruikt twee ventilatoren om de lucht onder zijn koets weg te zuigen en daar een soort vacuum te creëren. Zo wordt hij al met 2000 kilo downforce naar de grond gedrukt terwijl hij nog stilstaat.

De ventilatoren zijn niet erg stil, zoals vorig jaar op het Goodwood Festival of Speed te horen was. Ze produceren 120 decibel aan lawaai. Het equivalent van een vliegtuigmotor die op volle toeren draait.

Bedoeld voor gebruik op het circuit

Overigens mag je met de bijna een miljoen euro kostende McMurtry niet de openbare weg op. Hij is bedoeld voor circuitgebruik, waar hij in bochten maximaal 3g aan dwarskrachten kan trekken. Oftewel, drie keer de zwaartekracht. Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht haalt maximaal 9g.

Snelste productieauto ter wereld naar 100 km/h

De McMurtry Spéirling is de snelst accelerende productieauto ooit, met een 0-100 km/h-tijd van 1,4 seconden. Al na 5 tellen zit het slechts 3,4 meter lange autootje op een snelheid van 240 km/h. Zijn top zou boven de 320 km/h liggen.

McMurtry Spéirling
(Afbeelding: McMurtry)

Gezien al dat geweld heeft de Spéirling nog best een goede elektrische range. Op zijn 60 kWh-batterij haalt hij ruim 480 kilometer, volgens de WLTP, maar dan moet je natuurlijk niet de hele tijd zijn acceleratierecord proberen te benaderen.

Bouw eerste klantenauto’s begint in 2024

De bouw van de eerste klantenauto’s begint volgend jaar. McMurtry heeft aangekondigd dat er maximaal honderd exemplaren komen. En dat keer een miljoen euro dus…

McMurtry Spéirling
(Afbeelding: McMurtry)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.