Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

McMurtry vs. F1 auto op Goodwood Hillclimb

De Britse autobouwer McMurtry Automotive heeft met zijn Spéirling het vorige record op de Goodwood Hillclimb ronduit verpulverd tijdens het Festival of Speed. De kleine EV had slechts 39,08 seconden nodig om de finishlijn over te schieten.

Het vorige (onofficiële) record stond op naam van Romain Dumas. Namens Volkswagen reed hij in 2019 een ronde van 39,81 seconden in de volledig elektrische ID.R.

Miniatuur Batmobile

De McMurtry Spéirling is naast zijn bizarre prestaties een nogal aparte verschijning. Dankzij zijn geringe formaat heeft hij wat weg van een miniatuur Batmobile. De auto is slechts 1,1 meter hoog, 3,5 meter lang en 1,7 meter breed. De keuze om de auto klein te houden heeft natuurlijk zo zijn voordelen.

De eenzitter houdt er een leeggewicht op na van minder dan 1000 kilo. Dat is voor een EV met dergelijke prestaties natuurlijk niet veel. Zeker niet als je bedenkt dat de McMurtry Spéirling een elektrische aandrijflijn heeft die 1000 pk levert. Bepaald geen slechte vermogen tot gewichtsverhouding dus. Geen wonder dat de mini hypercar de 0 naar 100 sprint aflegt in 1,5 (!) seconde…

McMurtry vs. Mclaren MP4/13

Zoals gezegd stond de snelste ronde op naam van de Volkswagen ID.R. Dit was echter een trainingsronde waardoor het officiële record op naam bleef staan van de Mclaren F1-auto, gereden door Nick heidfeld, 23 jaar geleden! Nu is voormalig Formule 1 coureur Max Chilton de recordhouder. Hieronder kun je zijn ronde vergelijken met die van de vorige snelste ‘Hillclimb’. Houdt er rekening mee, de video is niet versneld afgespeeld!

Een McMurtry voor op de straat?

Mooi nieuws voor waaghalzen met wat extra spaarcenten. McMurtry’s CEO, Thomas Yates, liet onlangs aan het Britse Autocar.co.uk weten dat het bedrijf plannen heeft om in de toekomst een versie van de pretraket aan te bieden die geschikt is voor de weg.

Bovendien hoef je niet te verwachten dat je een volledig uitgeklede versie krijgt. Volgens de CEO krijgt de auto prestaties die vergelijkbaar zijn met die van de recordauto.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.