Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Ferrari 512 BB, de auto die Enzo Ferrari niet wilde

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een bijzonder Italiaans raspaard, de Ferrari 512 Berlinetta Boxer.

De Berlinetta Boxer (BB) werd van 1973 tot 1984 geproduceerd en was een grote stap voor Enzo Ferrari. Hoewel de Dino 206 GT en 246 GT en GTS al een middenmotor aan boord hadden (1967), moesten de ingenieurs hun baas overtuigen dat een motor achter de voorstoelen ook voor straatauto’s goed inzetbaar is. “Een paard span je evenmin achter de kar”, vond de koppige Ferrari.

Ferrari 512 Berlinetta Boxer occasion

Een van de auto’s die uiteindelijk toch een middenmotor kreeg, was de Ferrari 512 Berlinetta Boxer. De Italiaan is achterwiel aangedreven en heeft 12 cilinders onder de motorklep met een motorinhoud van 4,9 liter. De boxermotor (die technisch gezien geen boxermotor is) produceert maximaal 360 pk.

Met deze aandrijflijn haalt de Ferrari 512 BB een topsnelheid 320 kilometer per uur. De nul-naar-honderd-sprint legt het model in 5,4 seconden af. Het vermogen is – ruim 40 jaar later – niet meer schokkend, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de vormgeving.

“Enkel de kleine velgen met hoge bandwangen verraden zijn leeftijd”

“De Ferrari BB 512 en Blondie: sexyer werd het jeugdige bestaan niet in de fleurige jaren ’70. Onbereikbaarder evenmin”, schreven wij in Autovisie Magazine tijdens een test met de 512 en de Testarossa.

Een stijlvolle klassieker

Klapkoplampen, een vierkante puntige neus en geen carbon opsmuk of onnodige luchthappers. De Ferrari 512 Berlinetta is niet alleen een echte sportauto, maar nog steeds erg stijlvol en klassiek.

In de cockpit zet de 512 deze (inmiddels) vintage-stijl door. “Zodra je voorbij de brede dorpel bent geklauterd, zak je diep in een fraaie, helaas amper steunende fauteuil. Je zit opvallend ver naar het midden en dus gezellig dicht bij de passagier – Blondie, als we dan toch mogen dromen – maar de pedalen staan zo schuin voor je als een schuinsmarcheerder en het grote stuur zit iets te ver weg, zodat je de armen bijna moet strekken.”

Ferrari 512 Berlinetta Boxer, Occasion
Het interieur van de occasion. (Afbeelding: AutoWereld)

“Terwijl het meubilair in excellent leer zit gevat, voelen de schakelaars prutserig aan, en de oranje wijzerplaten lijken uit een Fiat Uno gepikt.”

De Ferrari als occasion

De Italiaanse klassieker is absoluut geen koopje, maar wel een goede investering gebleken. Wij vonden een Ferrari 512 Berlinetta Boxer met slechts 36.300 kilometer op de teller. Het exemplaar stamt uit 1977 en is – natuurlijk – rood. Voor de auto vraagt de verkoper net geen 234.500 mille.

Ferrari’s gift aan de mensheid: de Ferrari 812 Competizione – Review

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.