Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 10 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Ferrari’s gift aan de mensheid: de Ferrari 812 Competizione – Review

Vraag een gemiddelde autoliefhebber naar zijn voorstelling van het ultieme genieten, en de kans is groot dat het antwoord zowel de term ‘V12’ als ‘achterwielaandrijving’ bevat. Dit is de Ferrari 812 Competizione!

De naam Ferrari zal in het geval van dat ultieme genieten ook ruimschoots oververtegenwoordigd zijn en da’s maar goed ook, aangezien je –  enkele hyperexclusieve nichefabrikantjes daargelaten – tegenwoordig vrijwel uitsluitend nog in Maranello terecht kunt voor een achterwielaangedreven sportwagen met V12. Zeker eentje van de hoogtoerige en ongeblazen soort. En hoge toeren zul je krijgen als je op Ferrari’s exclusieve uitnodiging bent ingegaan om een 812 Competizione te kopen voor het bedrag van 580.550 euro.

En dit is wat de Ferrari 812 Competizione in Nederland kost

9500 toeren

De 6,5-liter V12 draait voortaan een lieve 9500 toeren, terwijl het maximumvermogen van 830 pk bij 9250 krukasomwentelingen vrijkomt. Goed voor een top van dik 340 km/h en een 0-200 sprint in 7,5 seconden. Het koppel van 692 Nm bij 7000 toeren is voor een turboloze V12 ook ongelofelijk hoog. Al dat vermogen wordt via een zeventraps F1 DCT transmissie naar de achterwielen gestuurd. En die hebben het er maar zwaar mee…

Ferrari 812 Competizione

Die achterwielen kunnen ditmaal gelukkig voor de eerste keer onafhankelijk van elkaar gestuurd worden, zodat onder alle omstandigheden zoveel mogelijk grip en tractie door het chassis kan worden gerealiseerd. Daarbij is het elektronisch gestuurde sperdifferentieel uiteraard ook van levensbelang.

Aerodynamica

De 812 Competizione is aan de buitenkant makkelijk te onderscheiden van de ‘standaard’ 812. Er is veel aandacht uitgegaan aan het verbeteren van de aerodynamische eigenschappen. Enerzijds om effectief hitte af te voeren, anderzijds om zonder gebruik van opzichtig spoilerwerk een nuttige portie neerwaartse druk te genereren. De 812 Competizione is niet zozeer bedoeld als het ultieme circuitwapen, aangezien trouwe Ferrari klanten daarvoor liever échte raceauto’s of een straatauto met middenmotor gebruiken. Nee, deze 812 is ervoor om op straat of circuit zoveel mogelijk lol te kunnen beleven.

Te genieten van de snerpende V12 en te vechten om zoveel mogelijk van het absurd hoge vermogen op het asfalt te krijgen zonder de auto op te vouwen. Een auto die je laat voelen dat je leeft, kortom. Hoe dat eruit zien van achter het stuur, zie je in de onderstaande video. Daarin legt redacteur Dries van den Elzen uit welke features deze 812 Comeptizione zo bijzonder maken, voordat hij je meeneemt voor een paar rondjes op Ferrari’s eigen testcircuit: Pista di Fiorano.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.