Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Video 26 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Ferrari Roma geen oude mannen-GT is – Review – Video

De eerste uitgebreide testrit met een onverwachte Ferrari vol vraagtekens. Want waar moet je deze Roma plaatsen ten opzichte van de Portofino, maar ook de GTC4 Lusso, F8 Tributo en 488 Pista?

En waarom is de styling van deze Roma behoorlijk afwijkend? Maar de hoofdvraag is: hoe sportief is hij?

GT die moet sturen als een sportauto

Volgens Ferrari is het een Gran Turismo die moet rijden als een echte sportauto. Of dat zo is, vertelt Jaco Bijlsma, die een dag lang met de €232.512,- kostende 2+2 coupé in Italië reed, in deze video. De Roma is hoe dan ook momenteel de goedkoopste Ferrari van het moment, want de coupé-cabriolet Portofino kost €240.717,-. Behalve die prijs zijn er ook de nodige technische verschillen, want de beide auto’s gebruiken weliswaar hetzelfde platform, maar 70 procent van de onderdelen verschilt.

Zelfde motor

De Roma deelt zijn motor met de Portofino. In de welvende neus van de Roma zit namelijk de bekende 3,9-liter V8 twinturbo. Maar nu met scherpere nokkenassen, holle klepstelen en een gewijzigde uitlaat. Daardoor is de krachtbron van de Roma 20 pk sterker dan die van de 600 pk sterke Portofino. De wijzigingen aan de motor waren ook deels nodig om de hogere tegendruk van het toegevoegde partikelfilter te compenseren.

Met manettino en digitale cockpit

Andere verschillen zijn de spoorbreedtes en de uitgebreidere rijstandenknop, die ze bij Ferrari ‘manettino’ noemen. Het dashboard is helemaal digitaal en heeft maar liefst drie grote displays. Ook heeft de Roma een andere transmissie. Deze is afkomstig van de hybride SF90 Stradale, maar dan mét toegevoegde achteruit en andere overbrengingen. De achteras auto met dubbele koppeling schakelt ook weer sneller en tevens werden de elektronische rijhulpen – waaronder Side Slip Control 6.0 – weer verder uitgebreid.

Lees het complete testverslag binnenkort in Autovisie magazine. En kijk voor all verder details en achtergrond de video van Sjoerd van Bilsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.