Tijanni van Groeningen
Tijanni van Groeningen Nieuws 4 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Nederland in top 5 meest gunstige landen voor EV-bezit

Nederland moet slechts vier landen voor zich dulden als het gaat om gunstige voorwaarden voor het aanschaffen en bezitten van een elektrische auto. Dat blijkt uit het wereldwijde EV-rapport van het Zweedse bedrijf Zutobi. Een aanbieder van online rijcursussen.

In het onderzoek ging het bedrijf op zoek naar de meest gunstige landen voor het aankopen en het bezitten van een EV. Het keek onder meer naar de verschillende subsidies die overheden aanbieden en de hoeveelheid EV’s als percentage van het volledige wagenpark.

De methode van het wereldwijde EV-rapport

Zutobi keek ook naar de kosten van EV’s. Als voorbeeld namen zijn de Tesla Model 3 – een van de populairste elektrische auto’s – en vergeleek deze auto met het gemiddelde inkomen in een land.

Onderzoek: vrouwen kiezen liever voor benzine, mannen voor hybride

De criteria zijn dus de prijs van een Model 3, eventuele subsidies, Het aantal EV’s als percentage van het wagenpark in een land en de prijs van een Model 3 als percentage van het gemiddelde inkomen. Het rapport beslaat in totaal 30 landen waarvan 29 Europese. Op basis van de bepaalde criteria kreeg ieder land een score.

De beste landen om een EV te bezitten

Nederland volgens het onderzoek op de vijfde plek met een score van 6,64. Achter Noorwegen (7,42), Luxemburg (7,67), Duitsland (7,67) en de Verenigde Staten (8,19). Het opvallende aan de top vijf is, dat Noorwegen verreweg het grootste percentage aan EV’s heeft – maar liefst 13,2% van de auto’s is elektrisch – terwijl het niet mogelijk is om een bedrag te krijgen van de overheid voor aankoop van een elektrische auto.

Je krijgt geen subsidie meer voor een nieuwe elektrische auto

In Nederland is het bijvoorbeeld mogelijk om tot 2.950 euro te krijgen – de subsidiepot voor dit jaar is op, aanvragen kan weer vanaf 2 januari 2023 – voor de aankoop van een EV. Anderzijds maken EV-eigenaren in Noorwegen wel aanspraak op diverse voordelen op verschillende gebieden van belasting tot parkeren.

Noorwegen EV
In Autovisie 10 van dit jaar gingen we op zoek naar het geheim achter het succes van de EV-strategie van Noorwegen.

Binnen de top vijf scoort Nederland relatief slecht qua betaalbaarheid van EV’s. Op dat vlak staat nederland op de 11e plek. In de top vijf zit Duitsland in de buurt van Nederland qua betaalbaarheid.

De meeste subsidie vind je niet in Nederland

Voor korting op je EV hoef je niet in Nederland te zijn. De Duitsers, Luxemburgers en Slovenen hebben het beter getroffen. Zij hebben recht op respectievelijk 9.100, 8.100 en 7.600 euro aan subsidies. Nederland staat op dat gebied op een magere 12e plek.

BMW vindt elektrische auto’s niet per se duurzaam

Waar nederland wel een podiumplek weet te bemachtigen is op het gebied van EV’s als percentage van het totale wagenpark. Daar staan we op een respectabele derde plek met 2,65%. IJsland doet het iets beter met 3,65% en zoals gezegd staat Noorwegen op de eerste plek met een straatlengte voorsprong.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.