Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Is dit de mooiste Alfa Romeo ooit? Giulia SWB Zagato

Designhuis Zagato laat beelden zien van een Giulia SWB die misschien wel de mooiste Alfa Romeo ooit genoemd mag worden – al heeft de ZS en GT ook een plekje hoog op die lijst.

De tweedeurs auto is in de basis een Giulia met verkorte wielbasis. De koplampen zijn van de Tonale en de motor en versnellingsbak zijn geleend van de GTAm. Kortom: feest!

Alfa Romeo Giulia SWB Zagato

Er moet immers wat gevierd worden. De Alfa Romeo Giulia SWB is door Zagato ontworpen om het 100ste samenwerkingjaar met Alfa Romeo te beklinken.

Mooiste Alfa Romeo, Alfa Romeo Giulia SWB Zagato

En daar houdt het feest ook direct op, want de Alfa Romeo Giulia SWB Zagato gaat niet in productie. In eerste instantie werd er gezegd dat er een kleine serie van de auto gebouwd zou worden. Echter, het blijft slechts bij dit ene model. De gelukkige die de auto bezit, is een Duitse klant die meerdere Alfa-modellen al verzameld heeft. Ook staan er bij de Alfist verschillende Aston Martin Zagatos in zijn garage. Is hij dan toch eerder een ‘Zagatist’?

De Alfa Romeo Giulia SWB Zagato zag ooit het levenslicht als Giulia Quadrifoglio. De motor werd geüpgraded naar die van de GTAm. Dit betekent dat er onder de motorkap een 2,9-liter V6 ligt die 540 pk produceert. Ook de lichtmetalen velgen zijn afkomstig van de GTAm.

Een van de mooiste ooit

Maar die aandrijflijn is absoluut niet het belangrijkste van dit model. Het gaat allemaal om het design. Zagato bewijst met dit model dat een grote grille niet lelijk hoeft te zijn en dat je met een geniaal koetswerk niet veel lipjes of andere opsmuk nodig hebt. Een puur design, dat kan je de Alfa Romeo Giulia SWB Zagato noemen.

Ook aan de achterkant wordt deze stijl doorgezet. De strakke lijnen geaccentueerd door de led-strip leidden het oog af van de gigantische diffuser waarin een uitlaatsysteem met twee eindpijpen is verwerkt. Wat een kunstwerk!

Eerste test Alfa Romeo Tonale: zijn mooie looks voldoende?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.