Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 23 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Heerlijk! Het circuit op met de hardcore Alfa Romeo Giulia GTAm

Met een gestript interieur, een rolkooi, 540 pk en woest spoilerwerk is de Alfa Romeo Giulia GTAm een hardcore sportsedan. De feestelijke versie van de Giulia Q is ter ere van het 110-jarig jubileum en doet sterk denken aan een vierdeurs Ferrari. Eerst maken we een rondje om het uitbundige koetswerk voor alle details, dan rijden we op straat en tot slot gummen we op het circuit.

De Alfa Romeo Giulia GTA en GTAm hadden eigenlijk vorig jaar op de markt moeten komen om het jubileum van Alfa Romeo op te leuken, maar het welbekende coronavirus stak daar een stokje voor. Nu worden de Gran Turismo Alleggerita-woestelingen dan eindelijk losgelaten. Van de Giulia GTA en de nog extremere Giulia GTAm bouwt Alfa Romeo in totaal 500 exemplaren. De totale verkopen zullen ongeveer 50/50 verdeeld zijn over beide uitvoeringen. Er komen er tien naar Nederland, negen daarvan zijn al verkocht aan liefhebbers die ieder bereid waren om minimaal 222.122 euro neer te tellen – of vier mille extra voor de Modificata – voor een extra portie exclusiviteit: de gewone Giulia Q is ruim een ton voordeliger.

Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi verbeteren Alfa Romeo Giulia GTA

Het monster

Op social media gingen de eerste foto’s van de Alfa Romeo Giulia GTA’s al direct viraal. Even was de fameuze SZ niet meer Il Mostro, maar deze Giulia. Een extreem gemuteerde, uiterst agressieve sportsedan, die zijn wilde bodykit desondanks met flair draagt. Beide GTA’s hebben voor een 25 millimeter grotere spoor- breedte, achter nam die met 50 millimeter toe. De carbon voorspatborden zijn uitgebouwd en van grotere uitstroomopeningen voorzien. Uit de achterschermen is een stuk geslepen
om aanlopen van de banden te voorkomen en daaroverheen is de carbon rand geschroefd.

Lexaan

Alleggerita staat voor lichter en dat zijn beide Alfa Romeo GTA’s dan ook. De GTAm weegt maximaal 100 kg minder dan de Q en de GTA heeft een tot wel 75 kg lager gewicht. De gewichtsbesparing komt voor een groot deel voor rekening van de titanium Akrapovic-uitlaat (-10 kg) en de lichtgewicht racekuipen (-30 kg). De GTAm heeft bovendien geen achterbank, de zijruiten zijn van lexaan en de achterruit van kunststof. De halve (clubsport) rolkooi voegt dan wel weer acht kilogram toe. Ter compensatie van het ontbreken van de achterbank heeft de GTAm een strutbar tussen de achterste veertorens.

Kijk de video voor de verdere details én beleef de Alfa Romeo Giulia GTAm mee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.