Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 21 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Mening niet zomaar uiten: FIA-regels voor Formule 1-rijders aangescherpt

De Formule 1 is in Nederland de afgelopen jaren erg in populariteit gestegen. Maar de koningsklasse heeft altijd al veel in de belangstelling gestaan. Om enkel de sport in de schijnwerpers te zetten, mogen Formule 1-rijders als Max Verstappen van de FIA minder hun mening uiten zonder toestemming.

Het gaat dan met name op uiting van politieke en religieuze boodschappen. Maar ook voor persoonlijke boodschappen rondom de races moeten de coureurs toestemming vragen aan de autosportbond.

Toestemming vragen aan FIA Formule 1

Dit betekent niet direct dat de Formule 1-rijders hun mening niet meer mogen uiten. Max Verstappen mag natuurlijk zeggen wat hij wil buiten de races om. Maar rondom de races moet hij schriftelijk toestemming vragen aan de FIA voor alles dat de neutraliteit van de raceklasse kan schaden. Voorheen mochten F1-coureurs enkel geen reclame maken voor politieke of religieuze belangen.

Wat betekenen de regels concreet voor Formule 1-rijders?

Wat betekent dit concreet? Een mooi voorbeeld vinden we bij Sebastian Vettel. Hij droeg een helm met de kleuren van de lhbti-gemeenschap. Hier kreeg de Duitser toen al een waarschuwing voor van de FIA.

Fia Formule 1, mening, regels, max verstappen, f1
(Afbeelding: Unsplash)

Ook Hamilton deed zo’n actie om de wereld een beetje beter te maken. Hij droeg een shirt tegen racisme en politiegeweld. Ook hij werd aangesproken door de FIA. Vervolgens kwam er een verbod op het dragen van je eigen shirt op het Formule 1-podium.

Niet heel streng

Of de rijders zich in het Formule 1-seizoen van 2023 aan de regels gaan houden is natuurlijk maar de vraag. Ook doet de autosportbond vermoeden dat ze niet heel streng zijn met deze regelgeving. “Je kunt je nog steeds uitspreken over zaken die je belangrijk vindt, zolang we maar zeggen dat het goed is”, staat in de wijzigingen. Wat de consequenties zijn van het overtreden van de nieuwe FIA-regels is onduidelijk. Een geldboete schrikt de Formule 1-coureurs in ieder geval niet af. Max Verstappen is immers een van de 500 rijkste Nederlanders.

Max Verstappen opnieuw gekozen tot coureur van het jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.