Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 30 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Mitsubishi: ‘Wij gebruiken geen sjoemelsoftware in onze diesels’

Vorige week deed de Duitse politie invallen bij tien kantoren van Mitsubishi. Maar dat was totaal onnodig volgens het merk, want het zegt geen sjoemelsoftware in zijn diesels te gebruiken.

In Frankfurt, Hannover en Regensburg werden vorige week kantoren van Mitsubishi onderzocht wegens mogelijk gebruik van sjoemelsoftware in diesels. Het onderzoek, dat nog loopt, richt zich op de 1,6- en 2,2-liter viercilinder dieselmotoren (Euro 5 en 6) van het merk. Eigenaren van auto’s met met een van die krachtbronnen moeten contact opnemen met de politie. Inmiddels heeft de autobouwer zelf gereageerd op de zaak en zegt het dat alles een misverstand is.

PSA

In een verklaring laat Mitsubishi weten dat het geen sjoemelsoftware gebruikt of bouwt voor zijn motoren. Het voegt daaraan toe dat de 1.6-liter dieselmotor, een van de krachtbronnen die onderzocht wordt, is ontwikkeld door de PSA Groep. Die organisatie heeft nog niet op de kwestie gereageerd. Mitsubishi werkt desondanks gewoon mee aan het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd.

Naast tien kantoren richt het onderzoek zich ook op een specifieke dealer en een werknemer van de Japanse fabrikant. Het Duitse Continental heeft laten weten een meewerkende getuige te zijn in de zaak.

Fraude

Wat de waarheid is, zullen we hopelijk binnenkort ontdekken. Mitsubishi heeft wel een aardig verleden als het gaat om fraude. Begin 2016 gaf het merk namelijk toe dat het toen al vijfentwintig jaar bezig was met het manipuleren van verbruiksgegevens. Al die jaren gebruikte de fabrikant zijn eigen tests om de rolweerstand van auto’s te meten. Die weerstand kwam telkens lager uit dan in de officiële tests (in 1991 vastgelegd in de Japanse wet). Vijftien jaar eerder was het merk ook al verwikkeld in een vergelijkbare zaak. Toen hield het jarenlang ernstige technische mankementen aan zijn auto’s verborgen voor de buitenwereld.

Bron: Reuters

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.