Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 30 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Jaguar Land Rover-CEO Ralf Speth stopt aan het einde van dit jaar

Ralf Speth, sinds 2010 CEO van Jaguar Land Rover, stopt aan het eind van dit jaar met zijn functie. Dat meldt de Financial Times op basis van welingelichte bronnen.

Het contract van Ralf Speth eindigt in september van dit jaar, en verwacht wordt dat het contract van de 65-jarige CEO niet wordt verlengd. De Financial Times weet te melden dat JLR het nieuws vanmiddag bevestigt.

Update: Het nieuws is inmiddels door JLR zelf bevestigd. Ralf Speth stopt in september als CEO bij JLR, maar blijft in de raad van advies en in het bestuur van Tata Sons.

Tata

Speth’s banden met het bedrijf blijven wel behouden. Zo zou hij zich sterker gaan focussen op zijn positie in het bestuur van Tata Sons, het moederbedrijf van Jaguar Land Rover. Ook blijft hij in een adviserende rol bij de autofabrikant, die hij al sinds 2010 leidt. Er is vooralsnog weinig bekend over een opvolger van Speth. Het is dan ook niet te verwachten dat die vanmiddag al wordt aangekondigd.

Hij begon zijn autocarrière in 1980 bij BMW. Hij bleef 20 jaar werken voor de Duitse autofabrikant, maar verliet daarna de autowereld voor een uitstapje naar de Linde Group. In 2007 keerde hij bij Fords Premier Automotive Group terug als directeur Production, Quality en Product Planning. Die groep verkochten de merken Jaguar en Land Rover aan Tata, waardoor Ralf Speth in 2010 CEO van de Britse merken werd.

Range Rover

De laatste jaren loodste hij Jaguar Land Rover door roerige tijden. Hij opende fabrieken in andere landen en zorgde ervoor dat JLR grote winsten boekte in bijvoorbeeld de Chinese en Amerikaanse markt, vooral door de Range Rover-modellen. Ook ontwikkelde het merk onder zijn hoede de Jaguar I-Pace. Maar in 2018 werd het bedrijf getroffen van alle kanten, zoals een flinke daling in de vraag naar diesels, de toenemende angst voor Brexit en het inzakken van de Chinese markt. Speth was genoodzaakt om de hele business van Jaguar Land Rover naar beneden bij te stellen. Dat zorgde onder andere voor het verlies van veel banen. Vorig jaar kwam het merk die dip te boven en wist het weer winst te boeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.