Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 30 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Tesla Model Y krijgt groter bereik en komt ruim 500 kilometer op één lading

Tesla heeft zijn laatste kwartaalcijfers van vorig jaar gedeeld. Daarin staat niet alleen dat de autobouwer weer een winst heeft geboekt, maar ook een verrassing over de aankomende Model Y.

Eind vorig jaar liet Elon Musk, CEO van Tesla, al weten dat de productie voor het vierde model van het merk, de Model Y, voor lag op schema. Dat lijkt nu ook echt zo te zijn, want de fabrikant laat weten dat de eerste Model Y’s al in april van dit jaar worden geleverd. Dat geldt overigens niet voor Nederland. De eerste Model Y’s zullen naar verwachting in 2021 in ons land verschijnen.

Bereik

Ander nieuws zit ‘m in het bereik van de auto. Waar eerst werd gecommuniceerd dat de Model Y (Long Range) 450 kilometer op een volle lading zou kunnen rijden, is dat omhoog bijgesteld naar 505 kilometer. Opvallend genoeg melden de Amerikaanse en Nederlandse Tesla-websites hetzelfde bereik, al zijn die gebaseerd op verschillende normen: de EPA- en WLTP-norm.

De Performance-versie van de Model Y komt 480 kilometer ver, heeft een topsnelheid van 241 km/h en sprint binnen 3,7 seconden vanuit stilstand naar de 100 km/h. De Long Range doet datzelfde in 5,1 seconden en stopt met accelereren bij 217 km/h. Later komt er ook nog een Standard Range-versie van de Model Y.

Fremont

De Model Y wordt op dit moment in de Amerikaanse fabriek in Fremont gebouwd. Die auto moet er samen met de Model 3 voor zorgen dat er  dit jaar 500.000 auto’s van de band rollen. Tesla’s nieuwe auto wordt ook in de nieuwe Gigafactory in Shanghai gebouwd, maar die is op dit moment gesloten wegens het Corona-virus. Ook is Tesla druk bezig met de bouw van een fabriek in Duitsland. Het merk verwacht dat de eerste auto’s uit die productieplek in 2021 van de band rollen.

Bovendien kent Tesla met deze kwartaalcijfers een primeur: het boekt voor het eerst in de geschiedenis in twee achtereenvolgende kwartalen een winst. Dat was natuurlijk vooral te danken aan de grote vraag voor Model 3’s: in totaal bouwde de fabrikant 86,958 van die auto’s in de laatste drie maanden van 2019.

 

 

 

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.