Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 21 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Mitsubishi onderzocht wegens mogelijk gebruik sjoemelsoftware in diesels

In Duitsland wordt Mitsubishi momenteel onderzocht door Duitse officieren wegens mogelijk gebruik van sjoemelsoftware in dieselmotoren. Dat meldt persbureau Reuters vandaag.

Het onderzoek richt zich op de 1,6- en 2,2-liter viercilinder dieselmotoren (Euro 5 en 6) van Mitsubishi. Eigenaren van auto’s met die motoren worden gevraagd om contact op te nemen met de politie. Diezelfde Duitse politie viel vandaag al tien locaties in Duitsland binnen. In Frankfurt, Hannover en Regensburg zijn gebouwen onderzocht, zo meldt het openbaar ministerie van Frankfurt. Mitsubishi heeft zelf nog niet op de kwestie gereageerd.

Dieselgate

Deze invallen doen uiteraard meteen terugdenken aan het emissieschandaal van de Volkswagen Groep. Maar ook Mitsubishi heeft een verleden met fraude. Begin 2016 gaf het merk namelijk toe dat het toen al vijfentwintig jaar bezig was met het manipuleren van verbruiksgegevens.

Al die jaren gebruikte de fabrikant zijn eigen tests om de rolweerstand van auto’s te meten. Die weerstand kwam telkens lager uit dan in de officiële tests (in 1991 vastgelegd in de Japanse wet).

Brandstofverbruik

Het plan van het merk was om in 2007 wél de officiële tests te gaan gebruiken, maar dat hebben de verantwoordelijke medewerkers nooit uitgevoerd. Dit bedrog kwam in 2016 aan het licht toen Nissan, dat een van zijn modellen in Japan van Mitsubishi betrekt, afwijkingen ontdekte in het brandstofverbruik van de door Mitsubishi gebouwde kei-cars. Overigens nam Nissan na de koersval direct Mitsubishi over.

Vijftien jaar daarvoor was Mitsubishi ook al verwikkeld in een fraudezaak. Toen hield het jarenlang ernstige technische mankementen aan zijn auto’s verborgen voor de buitenwereld. Recent is het merk, dat samen met Renault en Nissan onderdeel is van de alliantie, ook al veel in opspraak gekomen wegens de acties van ex-topman Charles Ghosn. Begin deze maand vluchtte hij uit Japan naar Libanon, waar hij momenteel nog steeds verblijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.