Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 20 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Politie pakt 185 milieu-activisten op bij Autosalon Brussel

Afgelopen zaterdag besloten 185 milieu-activisten te protesteren tegen de auto-industrie bij de grootste autobeurs van België. Daar werden ze al snel weer opgeruimd door de politie.

Tegenwoordig is een autobeurs niet alleen meer een plek waar autoliefhebbers bijeenkomen. Het is ook een locatie waar milieu-activisten graag hun bestaan kenbaar maken. Afgelopen zaterdag gebeurde dat in Brussel. Daar vindt op dit moment de Autosalon van Brussel plaats en 185 activisten grepen dit aan om actie te voeren tegen de auto-industrie.

Leugens

Actiegroep Extinction Rebellion kwam met 185 man sterk naar de beursvloer om duidelijk te maken dat autofabrikanten blijven liegen over de CO2-emmissies van voertuigen. Volgens Christophe Meierhans, lid en ex-woordvoerder van de groep, vertellen autofabrikanten willens en wetens leugens om maar meer auto’s te kunnen blijven verkopen.

Naast autofabrikanten werden ook brandstofleveranciers doelwit van het protest. Zo ging er een lid van de groep met een bloedrood geschilderd lichaam voor de stand van Shell liggen. Daar omheen gingen anderen staan met een masker in de vorm van het Shell-logo. Ze riepen “Shell Kills” in koor. Bij andere stands deden de activisten alsof ze werden aangereden door de auto’s die er stonden om er vervolgens als ‘lijk’ voor te gaan liggen. De originele plannen voor de actie waren nog extremer. Mensen wilden zich vastketenen en vastlijmen aan de voertuigen om hun punt duidelijk te maken.

milieu-activisten autosalon Brussel shell

Die-in

Gelukkig voor de bezoekers die voor hun plezier naar de beurs kwamen en niet geconfronteerd wilden worden met het protest, greep de politie redelijk snel in. De ‘Die-in’ voor de ingang was de druppel die de emmer deed overlopen. Hierbij gingen de leden van Extinction Rebellion ‘dood’ voor de ingang liggen. De politie rekende alle 185 aanwezige leden van de groep werden in en voerde deze af. Niemand verzette zich tegen de arrestatie. 150 van de 185 opgepakte demonstranten kregen een dagvaarding. Voor alle demonstranten samen gaat het om een schadevergoeding van 300.000 euro.

Vorig jaar was de IAA in Frankfurt ook al doelwit van een klimaatprotest. Toen beklommen activisten van Greenpeace verschillende auto’s op de beurs en toonden ze spandoeken met daarop kreten gericht aan Bondskanselier Angela Merkel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.