Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 13 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze Type S neemt Honda afscheid van de NSX

Er komt nog één productiejaar voor de Honda NSX en dan valt opnieuw het doek voor de Japanse sportwagen. De fabrikant neemt afscheid met een gelimiteerde Type S. Slechts 350 wereldburgers worden in de gelegenheid gesteld er één te kopen. Er is één maar.

2022 Acura NSX Type S
2022 Acura NSX Type S

De kopers moeten wel in de Verenigde Staten of Japan wonen, want de 350 exemplaren worden in twee porties verdeeld. Precies 300 blijven in Amerika en dragen dus de merknaam Acura, het luxemerk van Honda. De resterende 50 stuks gaan naar Japan en luisteren dus naar de merknaam Honda. Ter info, de auto wordt in het Amerikaanse Ohio gebouwd, vandaar dat de sportwagen in Amerika blijft.

Kortere schakeltijden

Honda geeft de laatste exemplaren van de NSX niet gewoon een ander kleurtje, wieldesign of badge op de bilpartij. Op technisch vlak kietelt de Japanse autobouwer de sportcoupé. De geëlektrificeerde aandrijflijn levert nu dik 600 pk. Dat is 26 meer dan het origineel. Ook het koppel stijgt, en wel met 22 Nm. De motorische aanpassingen behelzen andere injectoren, nieuwe turbo’s en een verbeterde koeling. Niet specifiek voor de verbeterde motorprestaties krijgt de Type S ook een gemodificeerde negentraps automaat. De fabrikant claimt 50% snellere schakeltijden. Bovendien zorgt de elektronica voor de ‘Rapid Downshift’-mogelijkheid. Je hoeft niet continu te trekken aan de schakelpeddel om een lager verzet te selecteren. Door de flipper vast te houden gaat de bak automatisch naar de laagst mogelijke (!) versnelling.

Honda NSX Type S, Acura,
2022 Acura NSX Type S (Afbeelding: Acura)

Speciale Pirelli-banden

Verder beschikt de NSX over een aangepaste ophanging, waardoor de spoorbreedte groter is. Aan de voorzijde bedraagt het verschil een volle centimeter, aan de achterzijde twee hele centimeters. Honda monteert bovendien Pirelli-banden, waarvoor het een samenwerking is aangegaan. De P Zero’s liggen rond lichtere lichtmetalen velgen en herbergen optioneel koolstof/keramische remschijven. Over een lager gewicht gesproken, de voor de motorkap van koolstofvezel te vervaardigen en in het interieur veelvuldig carbon fibre toe te passen daalt het overall-gewicht met 26.2 kg.

2022 Acura NSX Type S

Gotham Gray

Honda verpakt de nieuwe technologie in een aangepast ontwerp. Zo heeft de Type S afwijkende bumpers met achter een grotere diffuser. De aangescherpte carrosserie kan desgewenst van een Gotham Gray-lakje worden voorzien, maar van die kleurstelling zullen er maximaal 70 beschikbaar komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.