Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 3 jan 2020

Mercedes EQC verkoopt slecht, de eerste elektrische Mercedes is een flop

Het duurde lang voordat Mercedes met hun eerste elektrische auto over de brug kwam. Maar dat was het wachten blijkbaar niet waard voor klanten. Er staan geen kopers in de rij voor de Mercedes EQC.

 

Grote elektrische SUV’s waren afgelopen jaren helemaal het ding bij autofabrikanten. Veel brachten er één op de markt of kondigde aan dat ze ermee bezig waren. Zo ook Mercedes, maar in tegenstelling tot andere fabrikanten raakt de Duitse fabrikant ze aan de straatstenen niet kwijt. De afgelopen maand was er een run op elektrische auto’s, en hoewel het verkoopcijfer van de EQC daardoor ook steeg, kwam het niet hoger dan 78. De maand ervoor waren het er nog 14. Ter vergelijking: de Audi e-tron werd in december 3.036 keer op kenteken gezet. In november waren dat er 162. Voor het gemak laten we Tesla even buiten beschouwing, want we weten allemaal hoe belachelijk hoog die cijfers zijn.

Gebrek aan vraag

Niet alleen in Nederland loopt de Mercedes EQC tegen het gebrek aan vraag aan, ook in Duitsland zit niemand te wachten op de auto. Volgens krant Die Welt zijn er tot nu toe nog maar 55 exemplaren van de volledig elektrische SUV verkocht. Redenen zijn relatief makkelijk aan te wijzen: de auto legt het op veel fronten af tegenover de concurrentie. Zo heeft hij een minder grote actieradius en kan hij niet profiteren van snelladen. En dat terwijl de prijs er niet minder om is (vanaf €80.810).

Mercedes-Benz EQC 400 4Matic productie 1

Alexander Eisenkopf, transportwetenschapper aan de Zeppelin Universiteit, laat tegenover de krant weten dat Mercedes het allemaal aan zichzelf te danken heeft. Het bedrijf mist volgens hem de passie voor dit soort techniek, wat te merken is aan het feit dat de gehele aandrijflijn van de EQC bij toeleverancier ZF vandaan komt. “Als een autobedrijf zijn centrale component – motor en aandrijflijn – als onderdeel van een leverancier met ‘vreemde technologie’ installeert, zal dat het DNA van het bedrijf permanent verstoren,” aldus Eisenkopf.

Bewust aan het floppen

Nu kan het ook zijn dat de Mercedes EQC bewust aan het floppen is. Mogelijk laat Mercedes de levering van de elektrische SUV langzaam op gang komen omdat de CO2-uitstoot pas vanaf dit jaar over het hele autoaanbod, inclusief elektrische auto’s, wordt berekend. Daarnaast zijn de Duitse verkoopcijfers ietwat vertekend. Ten eerste claimt Mercedes dat ze nog flink wat orders moeten uitleveren. En ten tweede zijn er in Duitsland niet zoveel financiële stimulansen om mensen aan te sporen om elektrisch te gaan rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.