Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 2 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

De filedruk steeg in 2019 naar recordhoogte volgens ANWB

De strijd tegen het filemonster lijkt niet te winnen. De ANWB laat nu weten dat de filedruk in 2019 met maar liefst 17 procent is toegenomen.

 

Eerder dit jaar lieten we al weten dat het aantal files en de filelengte blijft toenemen. Vooral buiten de spits zijn de grootste stijgers te vinden. Dit ondanks alle maatregelen die de overheid neemt om het fileleed tegen te gaan. Er komt steeds meer asfalt bij en verkeersituaties worden overal verbeterd. Maar toch blijkt het niet genoeg om de strijd tegen de files het hoofd te bieden, want in 2019 is de filedruk met 17 procent gestegen. Dat is wel een iets mindere stijging dan in 2018, want toen werd er een stijging van 20% genoteerd.

Kop-staartbotsingen

De stijging is gedeeltelijk toe te schrijven aan de betere economie en het daardoor groeiende aantal automobilisten, maar volgens de pechdienst zijn het toegenomen aantal kop-staartbotsingen vooral de schuldige. Bestuurders gingen vooral in de ochtendspits tegelijk de weg op. De totale filedruk steeg in dat dagdeel met 16 procent. In de avondspits steeg het filerijden met 14 procent. Ook het rapport van de ANWB geeft aan dat de grootste stijging tussen beide spitsmomenten plaatsvond. Overdag steeg de filedruk namelijk met maar liefst 40 procent tegenover 2018.

Wie vorig jaar op 22 januari in de auto stilstond mag zich onderdeel van een record noemen. Op die dag stond er voor maar liefst 2.287 kilometer aan stilstaande autopolonaise op de Nederlandse snelwegen. Gladde wegen door sneeuwval zorgden er toen voor dat vooral de Oostelijke helft van Nederland vast kwam te staan.

Cijfers

De ANWB heeft ook een lijst met top 10 knelpunten samengesteld. Deze worden verdeeld over een rangschikking per spitsmoment. Benieuwd naar die cijfers? Dan verwijzen we u graag naar het gehele rapport.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.