Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 3 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Filedruk neemt vooral buiten spits en buiten randstad toe

De ANWB komt met nieuwe cijfers waaruit blijkt dat de filedruk in Nederland wederom toeneemt. Opvallend is hierbij dat het aantal files buiten de randstad en buiten de spitsuren explosief stijgt.

File A4, filezwaarte
(Afbeelding: ANP)

Er wordt hard gewerkt aan het verlagen van het aantal files in Nederland. Er komt meer steeds meer asfalt bij en verkeerssituaties worden verbeterd. Maar het lijkt allemaal niets uit te halen, want de filedruk blijft maar stijgen. Dit laat de ANWB weten.

Verrassing

Nu is dat op zich niet een grote verrassing. Het feit dat er steeds meer files staan buiten de randstad en buiten de spitsuren is dat wel. De filedruk tussen 10:00 en 16:00 is met maar liefst 40% gestegen. Over het jaar tot nu toe gezien is de filedruk in zijn geheel met 13% toegenomen. Daar komt de drukste maand, november, nog bij. Hierin staan doorgaans de meeste files door slecht weer en slecht zicht omdat het dan al vroeg donker is. Volgens de ANWB is het dan ook niet gek om te denken dat de druk ook dit jaar weer met 20% stijgt. Vorig jaar berekende de organisatie ook al een dergelijke stijging.

De schuld van de stijging ligt bij het steeds voller rakende wegennet, en dat is weer een gevolg van de economische groei die we de afgelopen jaren meemaakten. Steeds meer mensen kiezen ervoor om in hun auto naar werk te gaan. Hierdoor hoeft er maar iets te gebeuren en er staat alweer een rij auto’s stil. Ook de doorgaans file-luwe zomermaanden zijn drukker geworden doordat mensen vaker hun vakantie op andere momenten plannen.

Oplossing

De oplossing voor dit groeiende probleem ligt volgens de ANWB in alternatief vervoer. De elektrische fiets of het openbaar vervoer biedt uitkomst. Al geeft de organisatie wel aan dat dat laatste wellicht niet optimaal is omdat dit ook al erg druk is tijdens de spitsuren. Dan kiezen mensen er logischerwijs liever voor om in hun comfortabele auto alleen te zitten in plaats van krap in een overvolle trein of bus.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.