Autovisie
Autovisie Nieuws 30 okt 2018
Leestijd: 1 minuut

Files worden alleen maar erger

Het aantal files in Nederland neemt de komende jaren alleen maar toe. Dat staat in de publicatie Kerncijfers Mobiliteit 2018 van Kennisinstituut Mobiliteit (KiM).

Meer asfalt

De komende vijf jaar staan we steeds vaker en langer in de file, zo staat in het rapport. Het tijdsverlies tot 2023 neemt fors toe. De oplossing in de ogen van de overheid? Meer asfalt. In totaal investeert het kabinet zo’n 20 miljard euro in verbetering van het wegennet en aanpak van files.

1.000 kilometer

Naar verwachting komt er ongeveer 1.000 kilometer aan nieuw asfalt bij, maar omdat veel projecten pas na 2023 gereed zijn, plukken automobilisten pas daarna de vruchten. Tot die tijd is het behelpen op de Nederlandse wegen.

Congestiecijfers

“Tot en met 2023 wordt de verwachte groei van het wegverkeer slechts voor een deel opgevangen door een uitbreiding van de wegcapaciteit. Het reistijdverlies kan hierdoor in totaal toenemen met 35 procent in vergelijking met 2017. Omdat de congestiecijfers behoorlijk kunnen fluctueren, kan de groei ook enkele procentpunten hoger of lager uitvallen”, zo valt te lezen in het rapport.

Hogere brandstofprijs

“In 2018 wordt de verkeersgroei nog enigszins gedempt door een hogere brandstofprijs, maar de verwachting is dat de reële brandstofprijs vanaf 2019 weer daalt. Dit resulteert voor 2019 in een verwachte toename van het wegverkeer op het hoofdwegennet van 2,2 procent. Voor de periode 2020-2023 wordt voor dit verkeer een groei verwacht van gemiddeld 1,5 procent per jaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.