Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 10 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Mercedes-Benz EQT wil geen broertje van de Renault Kangoo zijn

Ooit was er een tijd dat elke familie in een MPV wilde rijden, maar die is voorbij. Wie nu een zevenzitter wil, is al snel genoodzaakt om in een grote SUV aan te schaffen. Toch komen er snel weer alternatieven voor de ultieme familie-auto op de markt. Een daarvan is de Mercedes-Benz EQT.

De Duitse autobouwer laat vandaag een conceptversie van het model zien, dat we volgend jaar op de markt kunnen verwachten. Die EQT is de elektrische variant van de T-Klasse, de personenwagenuitvoering van de bekende Citan bestelbus.

Dit zijn de typenamen van Mercedes’ kleine MPV, de T-Klasse

Actieve levensstijl

Mercedes-Benz zet de EQT duidelijk als MPV op de markt. Het is volgens de fabrikant een auto voor gezinnen en jawel… mensen met ‘een actieve levensstijl’. Het betreft hier dus nog een concept, maar de uiteindelijke productievariant zal niet sterk van de hier afgebeelde auto verschillen. De EQT past dan ook prima in de EQ-familie van Mercedes-Benz, met de platte led-verlichting die doorloopt in de ‘grille’ met het inmiddels bekende sterrenpatroon. De reguliere varianten van de Citan en T-Klasse zullen een wat ander front krijgen, zoals ook het geval is met bijvoorbeeld de EQA en GLA.

Dat geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor de achterzijde. Op de EQT Concept zien we verticaal geplaatste lichtunits, die middels een horizontale balk met elkaar verbonden worden. De EQA heeft ook zo’n horizontale lichtbalk, de reguliere GLA niet. Zo’n verschil kunnen we ook voor de EQT en T-Klasse verwachten.

Conventioneel

Het interieur ziet er wel een stuk conventioneler uit. Centraal in het dashboard staat een ‘zwevend’ infotainmentscherm, met aan weerszijden ronde ventilatieroosters. Onder het infotainmentscherm plaatst Mercedes-Benz ‘ouderwetse’ knoppen voor de klimaatcontrole. De transmissiehendel bevindt zich ook in de middenconsole.

Mercedes-EQ Concept EQT 2021

Al met al zou je bijna vergeten dat deze EQT het broertje is van de recent voorgestelde Renault Kangoo. Dat is namelijk wel zo, want naast Nissan maakt ook de Duitse autobouwer gebruik van de basis van de Franse bestelbus. Deze EQT is uiteraard de meest geavanceerde van ‘t stel, maar wie de plaatjes van beide auto’s naast elkaar legt, ziet de overeenkomsten duidelijk. Mercedes-Benz heeft weliswaar haar eigen saus over de Kangoo gegooid, maar bijvoorbeeld de indeling van het dashboard is zeer herkenbaar.

EQT is ook praktisch

Deze EQT is echter niet alleen maar een paradepaardje. Zo heeft-ie schuifdeuren aan beide zijden, zodat ook de stoelen op de derde zitrij eenvoudig bereikbaar zijn. Mercedes-Benz meldt dat er op de tweede zitrij plaats is voor drie kinderzitjes naast elkaar. De fabrikant deelt nog geen laadvolume, maar de derde zitrij is uiteraard in te klappen zodat er een grote laadruimte ontstaat.

De EQT is dus volledig elektrisch en bevat waarschijnlijk ook dezelfde aandrijflijn als de elektrische Renault Kangoo. Die versie heeft een elektromotor met een vermogen van 75 kW en een koppel van 245 Nm. De batterij meet 44 kWh en is goed voor een actieradius van 265 km. Mercedes-Benz deelt waarschijnlijk dit jaar nog de definitieve specificaties van de EQT. De Citan verschijnt dit jaar al op de markt, maar de EQT en T-Klasse moeten wachten tot 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.