Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 29 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Klein maar slim: nieuwe Mercedes-Benz Citan camper

Mercedes-Benz heeft nog maar net de nieuwe generatie Citan laten zien of er is al een camper-versie van. Het is geen inbouw van een extern bedrijf, maar het zijn Stuttgarters zelf die samen met VanEssa van de kleine bestelauto een camper maken.

Achterin de bus vinden we een module die zowel de slaap-, keuken-, als opslagfunctionaliteit voor zijn rekening neemt.

Van Mercedes Citan-bestelauto naar tweepersoons camper

Over de gehele lengte van de laadbak, tot aan de voorstoelen, loopt een matras waarop twee personen makkelijk kunnen slapen. Wanneer je aan het rijden bent kun je de matras opklappen en ook de tweede zitrij gebruiken. Onder deze matras zitten lades. Naast kastjes voor je spullen zit hier ook een keukentje in verstopt.

Mercedes-Benz Citan, Camper
(Afbeelding: Daimler)

Zo beschikt de camper over een gasfornuis, een spoelbak en een koelkast van 31 liter. De hele keukenmodule weegt slechts 60 kilogram (wanneer de watertank van 13 liter leeg is). Wil je de keukenmodule niet meenemen, dan is deze binnen enkele minuten te verwijderen.

Droog staan onder de klep van de Mercedes-Benz Citan

Het voordeel van de Citan-camper is dat de achterklep naar boven opengaat. Veel camperbusjes hebben klapdeuren aan de achterkant waardoor je of binnenin een keuken moet maken, of in de regen of onder een luifel moet koken. Bij de Mercedes-Benz Citan sta je – mits de regen een beetje recht naar beneden valt – altijd droog aan de achterkant.

Mercedes-Benz Citan, Camper
(Afbeelding: Daimler)

De Mercedes Citan-camper wordt met alle beschikbare motoren voor het model geleverd. Zo kan je kiezen uit drie dieselmotoren: 108 CDI, 110 CDI, 112 CDI. Deze halen opeenvolgend 75, 95 en 116 pk uit een 1,5 liter viercilinder. De camper op benzine komt er als 110 en 113. Dit zijn 1,3 liter viercilinders die 102 en 131 pk leveren.

Mercedes-Benz Citan, Camper
(Afbeelding: Daimler)

In 2022 komt er ook een elektrische Citan-camper bij. Deze moet een actieradius van 285 kilometer hebben.

De camper debuteert binnenkort

Mercedes-Benz ziet dat campers populair zijn en probeert hier met de Citan op in te springen. “”De markt voor reis- en vrijetijdsvoertuigen wordt voor ons steeds belangrijker als onderdeel van onze strategische oriëntatie”, zegt Klaus Rehkugler, Head of Sales and Marketing Mercedes-Benz Vans. Hierom wordt de Citan-camper niet op een autobeurs getoond, maar mag hij het eerst tijdens de Caravan Salon in Düsseldorf optreden.

(Afbeelding: Daimler)

Camper modules ook los te koop

De prijs van de nieuwe Citan is nog niet bekend dus we weten ook niet wat deze camper moet gaan kosten. Als je zoekt op mini camper dan ontdek je dat er meerdere aanbieders zijn die dit soort camper-modules leveren. Dat start al voor onder de duizend euro maar een module van de omvang die Mercedes-Benz nu voor deze Citan gaat leveren, kost eerder rond de 3000 euro. Als je dus een gebruikt busje koopt en die van zo’n module voorziet kun je voor nog geen 10.000 euro zo’n handzaam campertje rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.