Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 28 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Busje ombouwen naar camper? Hier moet je aan voldoen

Je wil deze zomer op vakantie met de camper, maar een kant-en-klare kopen past niet bij je. Je hebt een betaalbaar busje gevonden. Nu nog dit voertuig ombouwen zodat hij in aanmerking komt voor het kwarttarief (campertarief).

In 1994 werd het kwarttarief voor campers ingevoerd, ook wel campertarief genoemd. Dit betekent dat er voor kampeerauto’s maar 25 procent van de wegenbelasting wordt betaald. Verhuur je jouw camper, dan moet je 50 procent motorrijtuigenbelasting betalen. In 2026 verandert dit en moet je als eigenaar van een camper veel meer betalen.

Camper in aanmerking voor kwarttarief

Toch blijft het campertarief aantrekkelijk. Als je een busje ombouwt moet het voertuig aan enkele eisen voldoen om in aanmerking te komen voor het kwarttarief. Zonder deze eisen kan je het voertuig niet als kampeerauto laten keuren bij de RDW.

Waar moet je aan voldoen voor het campertarief

Om te beginnen moet je aan de binnenkant van de camper een denkbeeldig blok van 170 centimeter hoog, 200 centimeter lang en 90 centimeter breed kunnen plaatsen. Dit gaat om de ruimte achter de voorstoelen. Van deze stoelen moeten er minimaal twee zijn, dus een voor de bestuurder en een voor de bijrijder. Let op dat je geen houten bankjes plaatst.

camper, busje ombouwen, campertarief, kwarttarief
(Afbeelding: Unsplash)

Verder is ook een vaste tafel een vereiste als je het kwarttarief voor je camper wil. Deze mag wel verwijderbaar zijn. Ook moet de camper minimaal 2 slaapplaatsen bieden, om deze te creëren mogen de stoelen gebruikt worden. Een tweepersoonsslaapplaats is minimaal 180 centimeter lang en 110 centimeter breed. Bij twee losse slaapplaatsen bedraagt de lengte ook minimaal 180 centimeter. De breedte moet 60 centimeter zijn.

Verder moet de camper twee vaste en afsluitbare opbergmogelijkheden bieden en een keukenblok binnenin hebben. Dit keukenblok is minimaal 60 centimeter hoog en heeft een watervoorziening met spoelbak, kraan en afvoer. Een kookgelegenheid is ook verplicht. Dit mag een gasfornuis zijn maar ook een magnetron.

premiumFiat Panda 100HP vs. Suzuki Swift Sport: hot hatch voor 5.000 euro

Is je camper helemaal klaar? Dan moet je naar een RDW-keuringsstation om hem te laten keuren. Is hij goedgekeurd? Dan kan je een verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief indienen. Vervolgens betaal je een kwarttarief wegenbelasting (het campertarief).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.