Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 20 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoeveel wegenbelasting je voor een camper betaalt in 2026

De overheid heeft de Miljoenennota gepresenteerd en daarmee ook de plannen om de BPM met ongeveer 200 euro te verhogen. Geen leuk nieuws voor wie een nieuwe auto gaat kopen, maar de camper-eigenaar wordt nog veel zwaarder getroffen. We gaan in op de plannen voor wegenbelasting.

De Miljoenennota is een jaarlijkse begrotingsnota van de Nederlandse regering. Het wordt op Prinsjesdag gepresenteerd en bevat de financiële plannen en prioriteiten van de overheid voor het komende jaar. Ook staan er langetermijnplannen in.

Geen kwarttarief meer voor campers

Een van die langetermijnplannen gaat over campers. De wegenbelasting op de kampeerauto’s gaat namelijk fors omhoog als het aan de regering ligt.

Hoeveel wegenbelasting je in 2026 betaalt

In 1994 werd het kwarttarief wegenbelasting ingevoerd voor campers. Zij betalen dus maar 25 procent van de wegenbelasting. Verhuur je je rijdende vakantiewoning, dan moet je 50 procent van de belasting betalen.

wegenbelasting, Camper, belasting, 2026, veel, berekenen
(Afbeelding: Unsplash)

Maar hoeveel belasting ga je dan echt voor je camper betalen in 2026, als deze plannen werkelijkheid worden? Dat antwoord is simpel. Je moet je huidige wegenbelasting keer twee doen. Verhuurders blijven 50 procent betalen.

Zo maak je je camper klaar voor de winterstalling!

Stel je hebt een Fiat Ducato camper die tussen de 1751 en 1850 kilogram weegt. Dat is overigens niet erg zwaar voor een kampeerauto. Er ligt een dieselmotor in de neus en je hoeft geen fijnstoftoeslag te betalen. Dan ben je nu 137 euro in het kwartaal kwijt. Vanaf 2026 zou dit dus 274 euro per kwartaal zijn. Vanaf 2026 ben je per jaar dus 548 euro meer kwijt aan wegenbelasting, als de plannen worden doorgevoerd.

Fijnstoftoeslag oude diesels

De verhoging betekent dat eigenaren van oude diesels nog harder geraakt worden. Sinds 1 januari 2020 betaal je als bezitter van een oudere dieselbus een toeslag van 15 procent op de motorrijtuigenbelasting. Camper-eigenaren betalen hier 1/4 hiervan, maar dat wordt de helft. Bij een verdubbeling van de wegenbelasting wordt dit percentage ook verdubbeld.

Het gaat om campers die niet aan de Euro5-norm voldoen. In de praktijk komt dit neer op toeslag voor dieselcampers van voor 1 januari 2011.

Stel je rijdt een camper met hetzelfde gewicht als bovengenoemde Fiat Ducato. Dan betaal je nu 159 euro per kwartaal inclusief fijnstoftoeslag. In 2026 zou dit dan 317 euro per kwartaal zijn! Dit betekent dat je in plaats van 636 euro 1.269 euro per jaar kwijt bent aan belasting.

Wegenbelasting berekenen kan via de site van de belastingdienst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.