Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 2 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de 10 meest en minst betrouwbare automerken

Het Britse consumentenplatform WhatCar? heeft onderzoek gedaan naar de meest en mist betrouwbare automerken. Hoewel de nummer 1 ‘meest betrouwbaar’ geen verrassing is, staan er opvallende merken in het lijstje.

Het onderzoek bestaat uit een peiling onder meer dan 16.000 automobilisten uit Groot-Brittannië en beslaat 30 merken en 178 modellen van auto’s tot vijf jaar oud.

Top 5 meest betrouwbare automerken

1. Lexus

Met stip op nummer 1 staat Lexus, met een betrouwbaarheidsscore van 98,7 procent. Geheel onverwacht is dit niet. Lexus komt in veel onderzoeken naar boven als een van de meest betrouwbare merken.

2. Dacia

Hoewel we Japanners in dit lijstje verwachten – en zeker dure Japanners als Lexus – komt ook een budgetmerk goed uit de bus. Dacia scoort een betrouwbaarheidsscore van 97,3 procent en staat hiermee op plek twee.

Dacia Sandero, best verkochte auto van europa, Volkswagen golf
Dacia Sandero Stepway. (Afbeelding: Wheelsage)

Dit is niet het eerste goede nieuws voor Dacia deze week. Eerder werd de duidelijk dat de Dacia Sandero de best verkochte auto van Europa is.

3. Suzuki en Hyundai

Op plek nummer drie van de meest betrouwbare automerken vinden we ook weer een Japanse fabrikant. Dit keer met een betrouwbaarheidsscore van 97,1 procent. De Suzuki Swift stipte wij eerder al aan als een betrouwbare Japanse gezinsauto voor minder dan 12.500 euro.

Suzuki Swift Sport

Suzuki deelt de derde plek met het Zuid-Koreaanse merk Hyundai. Ook deze auto’s haalde een score van 97,1 procent en behoren bij de top 3 meeste betrouwbare auto’s.

4. Toyota en Mini

Jawel, het betaalbaardere broertje van Lexus behoort geheel verwacht ook tot de meest betrouwbare automerken. Het merk haalt een betrouwbaarheidsscore van 97,0 procent. Zo is bijvoorbeeld de Toyota Land Cruiser een van de betrouwbaarste auto’s om oerwouden en woestijnen door te crossen.

Meest betrouwbare automerken

Maar ook Mini mag volgens het Engelse onderzoek niet onderschat worden. Hoewel de door BMW geproduceerde Mini’s wel eens vervloekt worden door garagisten, omdat er vaak weinig ‘sleutelruimte’ onder de motorkap is, zit het met de betrouwbaarheid goed volgens de Engelsen. Zo goed zelfs dat het evenals Toyota een score van 97 procent haalt.

5. Mitsubishi

Ook Mitsubishi is geen verrassing in het lijstje van meest betrouwbare automerken. Het merk haalt een scoren van 96,9 procent en houdt hiermee het andere grote Japanse merk achter zich.

Betrouwbare automerken
Mitsubishi Lancer Evolution IV

Na Mitsubishi sluiten Mazda (95,9 procent), Kia (95,8 procent) en MG (95,7 procent) de top 10 af.

De minst betrouwbare automerken

Naast de meest betrouwbare merken, laat het onderzoek ook de minst betrouwbare automerken zien.

  1. Fiat (82,0%)
  2. Landrover (82,5%)
  3. Ford (86,2%)
  4. Nissan (86,2%)
  5. Alfa Romeo (86,5%)
  6. Porsche (89,4%)
  7. Mercedes-Benz (89,6%)
  8. Opel (89,6%)
  9. Peugeot (89,6%)
  10. Jaguar (90,1%)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.