Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 5 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

McLaren Speedtail ‘Albert’: het spuiten kostte meer dan 12 weken

Met een gelimiteerd productievolume van slechts 107 stuks kun je spreken van een zeldzame verschijning, maar de koper van een van de laatste exemplaren van de McLaren Speedtail wilde er zeker van zijn dat zijn hypercar exclusiever dan exclusief is. Hij bedacht de ‘Albert Speedtail’.

Besteld bij McLaren Beverly Hill is de Speedtail met de koosnaam Albert inmiddels in de Verenigde Staten gearriveerd. Met het vrijgeven van de foto’s is tevens duidelijk dat de gefortuneerde koper van de miljoenen kostende hypercar zijn nieuwste aanwinst reeds in levenden lijve heeft mogen aanschouwen. De klant heeft er lang op moeten wachten. Niet alleen doordat Covid-19 het productieproces meerdere malen onderbrak, ook vanwege de unieke kleurstelling van de Speedtail.

McLaren Speedtail Albert

Le Mans-winnaar

De gebruikte tinten verwijzen naar een andere driezitter uit de historie van McLaren, de legendarische F1. Het allereerste exemplaar was gespoten in Magnesium Silver, zoals latere exemplaren van de fabelachtige supercar ook in die kleur waren uitgevoerd. De Amerikaanse Speedtail kent een tweede tint, Ueno Grey genaamd. De extra kleur komt overeen met die van de F1 GTR die in 1995 de 24 Heures du Mans won. Vervolgens is de duo-tone kleurstelling met elkaar verweven als de vinyl camouflagewrap van de Speedtail-testvoertuigen uit 2018.

Individualiseringstak MSO

Het hele spuitproces van de bewuste Speedtail werd door McLaren Special Operations (MSO) uitgevoerd. De individualiseringstak van de Engelse sportwagenbouwer nam ruim twaalf weken in beslag. Het kostte alleen al twee weken om de aalgladde carrosserie af te plakken. In zes weken tijd werd de lak aangebracht. De resterende tijd was nodig om de gelakte bodypanelen te laten drogen en de Speedtail opnieuw op te bouwen. Voordat de verfspuit ter hand werd genomen, werd het ontwerp in de computer gemaakt.

Cito Motors Eindhoven tweede dealer voor McLaren in Nederland

McLaren 765 LT Spider is heel voorspelbaar

 

Albert Drive

De auto draagt de bijnaam Albert en niet zonder reden. Ook hier is sprake van een historische link. MSO is gevestigd op de Albert Drive in Woking, waar vroeger de Formule 1-auto’s en de McLaren F1 werden vervaardigd. Van de F1 zagen er 106 het levenslicht. Toen enkele jaren geleden een klant bij McLaren een verzoek neerlegde voor de bouw van een one-off met centrale zitpositie, adviseerde de sportwagenfabrikant de klant om meerdere exemplaren te bouwen. De hoge ontwikkelingskosten konden zodoende worden gedragen door meerdere klanten. Uiteindelijk maakte McLaren 106 stuks, gelijk aan het aantal McLarens F1.

1070 pk en 400 km/h

De 1070 pk sterke en 400 km/h rappe Speedtail verscheen als prototype in 2018. Dat eerste rijdbare model met centrale zitpositie, waarmee de projectleider talloze keren door de treintunnel tussen Engeland en Frankrijk reisde, was voorzien van een camouflagefolie. Die wrap dient nu als voorbeeld voor de lak op de carbon fibre-koets van de Albert Speedtail.

McLaren Speedtail Albert

De speciale Speedtail zal tijdens het Cars & Coffee-evenement Sunset GT in Sunset Plaza (Los Angeles) op zondag 8 augustus 2021 te zien zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.