Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 26 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

McLaren Speedtail is snelste McLaren ooit

En nu officieel dan. Dit is de McLaren Speedtail. Hij is de spirituele opvolger van de legendarische F1 en de snelste McLaren ooit gebouwd. De 1050 pk sterke hyper-GT haalt een top van 403 km/h.

mclaren_speedtail_9_012200a10cf109c9

Zijn druppelvormige carrosserie is opgetrokken uit koolstofvezel en voor een supersportwagen behoorlijk lang. De Speedtail meet 5,2 meter in de lengte. Ter vergelijking: een McLaren 720S is maar liefst 70 centimeter (!) korter. Opvallend zijn verder de afdekkappen op de voorwielen. Die bewegen niet mee, maar blijven stilstaan en zijn bedoeld om de luchstroom rondom de auto te optimaliseren. Andere opmerkelijke details zijn de achterste kleppen van de actieve aerodynamica. Die lijken als vellen papier omhoog te vouwen en hebben geen zichtbare naad bij het scharnierpunt.

Velocity Mode

In tegenstelling tot de McLaren Senna – die vooral zo snel mogelijk een circuit moet kunnen ronden – is de Speedtail vooral gericht op straatgebruik. Hij moet in staat zijn om lange afstanden op hoge snelheid af te leggen. Zijn exterieur is verregaand gedicteerd door de windtunnel. Spiegels heeft hij niet. Kleine cameraatjes klappen uit het plaatwerk voor de voorwielen en projecteren hun beelden op schermen onderaan de a-stijlen. Als de bestuurder de zogeheten Velocity Mode inschakelt, worden de camera’s ingeklapt.

McLaren Speedtail

Alleen als die rijmodus is geactiveerd, haalt de Speedtail zijn topsnelheid van 403 km/h. Hij wordt dan automatisch 35 millimeter dichter bij het asfalt gelegd, waardoor hij op dat moment nog maar 1,12 meter hoog is. Achterin de Speedtail ligt een 4,0 liter twinturbo V8 die samen met een elektromotor goed is voor 1050 pk. Over een 0-100-tijd rept McLaren niet. Bijna opschepperig noemt de Britse sportwagenfabrikant alleen de sprint van stilstand naar 300 km/h, die in 12,8 seconden geklaard moet zijn. Een Bugatti Chiron doet daar 13,6 seconden over.

Drie personen

Verwijzingen naar de McLaren F1 zijn te vinden in de zijruiten van de Speedtail (die slechts deels open kunnen) en in de cockpit. Want net als in zijn illustere voorganger is in de nieuweling plaats voor drie personen. De bestuurder zit in het midden, de twee passagiers daar schuin achter. Het dashboard bestaat uit drie schermen en een aantal bedieningselementen in het plafond, zoals de startknop en de knoppen voor de automatische transmissie. Zonnekleppen heeft de Speedtail niet. In plaats daarvan is de het glas van de voorruit (en ook dat van het dak) deels elektrochromatisch te verduisteren.

2 miljoen euro

De 386 km/h snelle McLaren F1 – die van 1998 tot en met 2007 de snelste productieauto ter wereld was – werd in een oplage van 106 exemplaren geproduceerd en de Speedtail volgt dat voorbeeld. Ze zijn (uiteraard, kunnen we wel zeggen) allemaal al verkocht. De Speedtail is daarbij een stuk duurder dan de Senna. Die laatste kostte in Nederland iets meer dan 1 miljoen euro. Reken voor de Speedtail op een prijs van minimaal 2 miljoen euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.