Autovisie
Autovisie Nieuws 5 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Dealer Praga aangesteld, maar we gaan er weinig van op de weg zien

De Nederlandse automarkt is een merk rijker. Het is het Tsjechische Praga. Ga er echter vanuit dat je van het R1 gedoopte model er geen op de Nederlandse weg ziet.

De vertegenwoordiger van Praga voor de Nederlandse markt is niet in ons land gevestigd. De Tsjechische autobouwer heeft het Belgische Xwift Racing Events uit Nazareth aangesteld als dealer voor de Belgische, Nederlandse en zelfs Luxemburgse markt. Xwift is wereldwijd het eerste bedrijf in Europa dat Praga vertegenwoordigt. Wereldwijd zijn er nu drie dealers door Praga aangesteld. De andere twee zijn Praga Racing ANZ voor Australië en New Zealand en Praga Racing West in Californië.

Eigen motor

Racing in de verschillende bedrijfsnamen geeft al aan dat Praga geen algemeen automerk is. Het is een merknaam voor track day-auto’s en racewagens, dat al in 1907 werd gelanceerd. Maar net als met merken als Spyker en Bugatti is het later nieuw leven ingeblazen. Het van oorsprong productiebedrijf voor automobielen, motorfietsen en vliegtuigen richt zich nu op circuitracers. De in Praag gevestigde onderneming levert momenteel de Praga R1, waarmee al enkele jaren wordt geracet.

Het bedrijf richt zich met de R1 op ‘serieuze amateur coureurs’ en professionals. De auto is gebouwd rondom een composiet monocoque en kent een lengte, breedte en hoogte van respectievelijk 413, 180 en 97 cm. Achterin de 643 kg lichte racewagen hangt een door Praga zelf ontwikkelde 2,0-liter viercilindermotor. Het motorblok is goed voor 365 pk en 395 Nm. De fabrikant geeft op dat de levensduur van het blok 4500 km is. Daarna moet de krachtbron opnieuw worden opgebouwd.

Momenteel levert Praga alleen de R1 als circuitauto. Op de website geeft het merk de namen R1, R1s en R1T aan de beschikbare types. In het verleden maakte de fabrikant ook een straatlegale versie, die als prototype werd betiteld.

Praga
Xwift Racing Events CEO Pieter Denys (l) en Sales Manager Bart Noppe

Track Days

Xwift Racing Events introduceert de R1 tijdens de 24-uursrace van Zolder die op 25 en 26 september plaatsvindt. Het bedrijf, geleid door Pieter Denys, is van plan om in 2022 in het Belcar Championship en de Supercar challenge te stappen. Daarnaast organiseert het track days, waaronder op Zolder en Spa, voor de Praga-klanten. Naar een evenement op Nederlands grondgebied wordt gekeken.

Praga

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.