Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 30 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Is dit de krachtigste driecilinder ooit?

Motoren worden steeds krachtiger per liter slagvolume. Zo leveren de viercilinder van Mercedes-AMG extreem veel vermogen. Echter, het kan nog gekker. Deze Toyota GR Yaris beschikt over misschien wel de krachtigste driecilinder ooit.

De Toyota GR Yaris is een van de leukste auto’s van de afgelopen jaren. Zijn 1,6-liter driecilinder turbomotor levert 261 pk en 360 Nm aan koppel. Dit in combinatie met een heerlijke zesbak maken het een plezierige aandrijflijn.

De krachtigste driecilinder ooit?

Hoewel de Toyota GR Yaris af fabriek al een heerlijke stuurmansauto is, willen sommige liefhebbers meer. De tuners van Powertune Australia hebben de driecilinder tot het uiterste gedreven en er een van de krachtigste ooit van gemaakt.

😎😎😎😎 740 HP!!!!!!!!!!!!! 😎😎😎😎Yep, you're reading that right…We just made 740hp at the hubs with the RODENT…

Posted by Powertune Australia on Friday, May 26, 2023

Bij 8.117 toeren per minuut haalt de kleine Japanse driecilinder 552,2 kW. Omgerekend naar pk’s is dat 752,1 pk. En dat is meer dan een McLaren 750S! Zonder tune legt de Toyota GR Yaris de nul-naar-honderd-sprint in 5,3 seconden af. Hoe snel deze aangepaste versie de sprint aflegt, is onduidelijk. Maar dat hij met 1.280 kilogram en vierwielaandrijving hard van zijn plek komt, is zeker.

Krachtigste driecilinder heeft originele krukas, zuigers en drijfstangen

De bijna 500 pk extra is niet enkel te danken aan softwaretuning. Deze Toyota GR Yaris is voorzien van een Garrett G30-770-turbo met nieuw uitlaatspuitstuk, verbeterde koppakking, een Akrapovic-uitlaat, nieuwe intercooler en een nieuwe ECU. Opvallend is dat het vermogen wordt gedraaid met de originele krukas, zuigers en drijfstangen.

Schakelen moet nu wel iets anders. In plaats van een handgeschakelde zesbak is er nu een sequentiële transmissie aan een van de krachtigste driecilinders ooit gekoppeld.

Snelste Honda ooit: 421 kilometer per uur met een driecilinder

De getunede Toyota GR Yaris is trouwens geen speciaal project als publiciteitsstunt voor het tuningsbedrijf. De auto is gebouwd voor Peter Freedman. Hij is de oprichter van microfoonmerk Røde.

Video Toyota GR Yaris

Dat de Toyota GR Yaris ook zonder tune al een geweldig leuke auto is, laat Autovisie-redacteur Peter Hilhorst in onderstaande video zien.

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Nieuwe Ford Fiesta ST heeft sterkste driecilinder ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.