Ramon Mens
Ramon Mens Nieuws 22 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Snelste Honda ooit: 421 kilometer per uur met een driecilinder

Honda heeft een nieuw record gevestigd met de snelste auto van het merk aller tijden. Zelfs een Formule 1-auto werd verslagen. Door een driecilinder uit een Kei-car!

Honda

De Honda S Dream Streamliner werd speciaal ontworpen door een team jonge engineers. Deze recordauto reed maar liefst 421,44696 kilometer per uur over de zoutvlakte van Bonneville in de Amerikaanse staat Utah – een absoluut record in de klasse.

Daarmee is dit de allersnelste Honda aller tijden. Zelfs een BAR Honda Formule 1-auto werd verslagen: die bolide wist tien jaar geleden 397,360 km/h aan te tikken bij een recordpoging.

“Dit is de allersnelste Honda ooit”

Driecilinder

Het meest opvallende wapenfeit zit ‘m in de krachtbron van deze ‘streamliner’: een 660 cc driecilinder uit de Honda S660, het toffe sportwagens uit de Kei-categorie. De zestien leden van het projectteam haalden die motor helemaal uit elkaar en vervingen talloze onderdelen: onder andere het cilinderblok, de zuigers, de nokkenas en de kleppen werden vervangen om ruim drie keer zoveel vermogen te genereren. Aangezien de motor in de S660 minimaal 64 pk genereert, kun je ervan uitgaan dat de hevig gemodificeerde motor zeker 200 pk ophoest.

honda_s660

Tegenslag

De recordpoging verliep overigens allesbehalve vlekkeloos. Ondanks tests in Japan ging de eerste oefenpoging op de zoutvlakte, toen coureur (en motorfietskampioen) Hikaru Miyagi klaagde over slecht zicht uit de cockpit. In tien dagen werd een groot deel van de koets aangepast voor de officiële recordpoging tijdens de Bonneville Speed Weeks.

LEES OOK: HONDA S660: KEI-HARD DE LEKKERSTE

Tijdens die gelegenheid lukte het toch niet om de gewenste snelheid te bereiken. Kort daarop werd Honda uitgenodigd om het nogmaals te proberen. Op de eerste dag werd een snelheid van 365 km/h aangetikt, gevolgd door het record meer dan 421 km/h.

Er werd zelfs een top van 428 km/h bereikt, maar die geldt niet als record omdat het team daar niet ook een tweede maal in slaagde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.