Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 29 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

De volgende grote elektrische SUV: Kia EV9

Terwijl we allemaal wachten op betaalbare elektrische auto’s, blijft het aantal elektrische SUV’s zich maar uitbreiden. Volgend jaar kunnen we deze bijna vijf meter lange Kia EV9 verwachten.

Kia heeft met de EV6 de Europese Auto van het Jaar in handen, maar wil ook elders op de wereld diens succes uitbreiden. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, waar men maar al te graag met enorme SUV’s rondrijdt. En dus is deze EV9 vooral voor die markt bedoeld. Maar omdat-ie elektrisch is, komt hij natuurlijk ook naar Europa.

Productiemodel staat al klaar

Deze EV9 bevindt zich nog in de conceptfase. Althans, deze specifieke auto. Kia verzekert ons dat het productiemodel al klaarstaat. Sterker nog, het productiemodel was er eerder dan deze EV9 Concept. De Koreaanse autobouwer had het productiemodel al lang klaarstaan, maar wilde die auto nog niet laten zien. De marktintroductie staat immers pas voor 2023 gepland. En dus maken ze ons lekker met een concept.

Kia EV9

Wat er precies op het productiemodel verschijnt, is niet bekend. De bijzondere lichtunits, de suicide doors zónder B-stijl, het enorm minimalistische interieur: al die zaken zien we waarschijnlijk volgend jaar niet terug. Maar de lijnvoering en afmetingen staan waarschijnlijk wel vast. Deze EV9 is bijna 5 meter lang en de afstand tussen de wielen bedraagt een flinke 3,1 meter.

Snelladen

Over het technische gedeelte houdt Kia de kaken ook nog stijf op elkaar. Zeker is wel dat de auto op het E-GMP-platform staat, dat gebruikmaakt van 800 volt-techniek. Dat kennen we van de EV6 en Hyundai Ioniq 5 en daarmee zijn de auto’s in staat om onder andere tot 230 kW te laden.

Wat bereik betreft moet deze EV9 zo’n 540 kilometer ver komen. Dat is niet heel veel meer dan de gestroomlijndere EV6, maar daardoor is de verwachting wel dat deze EV9 een veel grotere batterij krijgt. Kia lepelt nu een exemplaar van 77,4 kWh in de EV6, maar de batterij in de EV9 zal waarschijnlijk een stukje groter zijn om het genoemde bereik mogelijk te maken.

Introductie Kia EV9

De Kia EV9 verschijnt ergens volgend jaar op de markt. Mogelijk meldt Kia later dit jaar al wat de specificaties van het model zijn, en hoe de grote SUV er uiteindelijk uit komt te zien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.