Remco Slump
Remco Slump Nieuws 19 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Thuiswerken “moreel verwerpelijk”, vindt Elon Musk! Weet je wat dat ook is?

Tesla-baas Elon Musk doet weer hard zijn best om het imago van zijn bedrijf om zeep te helpen. Nu jaagt hij bijvoorbeeld zijn eigen werknemers tegen zich in het harnas door thuiswerken “moreel verwerpelijk” te noemen. Zou hij de hypocrisie daarvan inzien?

In een televisieinterview met CNBC zei Musk dat de “laptopklasse” – die volgens hem in “la-la-land” woont – moet stoppen met hun “thuiswerkbullshit”. Hij heeft geen productiviteitsbezwaren, maar noemt thuiswerken gewoon “moreel verwerpelijk”.

Privéjet van Elon Musk niet moreel verwerpelijk?

Volgens Musk is het hypocriet om thuis te willen werken. Waarom? Omdat productiemedewerkers – de mannen en vrouwen die de Tesla’s in elkaar zetten – die mogelijkheid niet hebben.

Dit is wanneer de Tesla Roadster volgens Elon Musk in productie gaat

Ja, zo lusten we er nog wel een paar. Wij hebben de mogelijkheid niet om met een privéjet de wereld over te reizen. Elon Musk wel. Moreel verwerpelijk en hypocriet dus. Wij verdienen geen miljarden dollars per jaar. Elon Musk wel. Moeten we doorgaan?

Bij Twitter opeens wél fan van thuiswerken

Ja, laten we dat doen. Want begin dit jaar was Musk opeens wél fan van thuiswerken, toen het hem de mogelijkheid gaf om de Twitter-kantoren in Seattle en Singapore te sluiten. De medewerkers werd opgedragen om thuis te gaan werken.

Gevonden in een container: drie gloednieuwe Tesla Roadsters

Het wordt nog veel erger als je bedenkt dat Tesla en Elon Musk er alles aan doen om te zorgen dat personeel zich niet bij een vakbond aansluit. Want als werknemers dat doen, kan Musk ze niet meer uitbuiten.

Moderne slavernij kennelijk niet moreel verwerpelijk

Gaan we nu te ver? Zeker niet. Musk heeft immers zelf toegegeven dat hij mensen uitbuit. In mei vorig jaar bekritiseerde hij zijn eigen personeel als lui en werkschuw.

Is de Tesla Model 3 Track Package het circuitwapen waarop we al zo lang wachten?

Giga Shanghai, de Tesla-fabriek in China, wordt ook wel Giga Sweatshop genoemd, vanwege de slechte werkomstandigheden en de bizarre hoeveelheid overuren die medewerkers moeten draaien.

Moreel verwerpelijk en hypocriet? Niet volgens Musk, die maar wat blij is met de moderne slavernij, zoals mensenrechtenorganisaties de situatie bij Tesla in China noemt.

Facelift Tesla Model 3 – Geen kikkerogen en ‘grillevorm’ meer

“Er zijn zoveel hardwerkende Chinezen”, aldus Musk. “Ze werken niet alleen tot middernacht, maar zelfs tot 3 uur in de ochtend en verlaten de fabriek daarna niet eens. Vergelijk dat met Amerikanen, die altijd proberen om onder hun werk uit te komen.”

Tesla-medewerkers in China moeten strikte productiedoelen halen, dus werken ze twaalf uur per dag, zes dagen in de week. Krijgen ze betaald voor al dat overwerk? Nee, natuurlijk niet. En volgens de Chinese wet mag zoveel overwerk niet eens.

Tesla-werknemers deelden beelden van klanten opgenomen in auto’s

In het land wordt daar echter niet op gehandhaafd. Chinese werknemers moeten vaak een verklaring tekenen als ze bij een bedrijf worden aangenomen, waarin ze afstand doen van het recht op betaald overwerk en betaald verlof.

Vakbonden van Chinese bedrijven worden betaald door de werkgever, dus hebben ze geen onderhandelingspositie. In American Factory, een docu uit 2019, is te zien dat de vakbond van glasfabrikant Fuyao Group wordt geleid door de zwager van de CEO.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.