Remco Slump
Remco Slump Nieuws 2 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Tesla: ‘Elon Musk deed nooit Autopilot-beloftes. Het waren deep fakes’

“Een Model S en Model X kunnen op dit moment al autonoom rijden, veiliger dan een mens dat kan”, zei Tesla-baas Elon Musk in 2016. Van die uitspraken zijn opnames, maar toch ontkent Tesla dat Musk ze ooit heeft gedaan.

Tesla staat voor de rechter. De Amerikaanse fabrikant is aangeklaagd door de familie van Walter Huang, die in 2018 overleed nadat zijn Model X tegen een betonnen barrière reed. Op dat moment was het Autopilot-systeem ingeschakeld.

Autopilot maakt Tesla niet zelfrijdend

Autopilot is een verzameling van semi-autonome rij-assisenten, die opereren op niveau 2. Dat betekent dat de auto bepaalde acties onder bepaalde omstandigheden zelf kan uitvoeren, maar dat er altijd een bestuurder moet zijn die oplet en kan ingrijpen.

Wij zijn hartstikke dom, aldus Tesla-baas Elon Musk

Een Tesla op Autopilot is dus absoluut geen zelfrijdende auto, ook al beweert Elon Musk graag van wel. Er is veel kritiek op de naam van het systeem, die veel meer zou suggereren dan Autopilot kan waarmaken.

Video van Elon Musk uit juni 2016

De familie van Walter Huang geeft Autopilot de schuld van zijn dood en heeft Tesla voor de rechter gedaagd. Volgens Tesla speelde Huang een spelletje op zijn telefoon ten tijde van het ongeluk en negeerde hij waarschuwingen van de auto.

General Motors stopt advertenties op Twitter na overname Elon Musk

De advocaten van de familie halen een video van Elon Musk uit juni 2016 aan, waarin hij zegt: “Een Model S en Model X kunnen op dit al autonoom rijden, veiliger dan een mens dat kan.”

Een deep fake van Musk zei het?

Een Californische rechter wil nu dat Musk onder ede wordt verhoord. Tesla is daarop tegen. Musk kan zich niet herinneren dat hij die uitspraken ooit heeft gedaan, is het verweer.

“Zoals veel publieke figuren is [Elon Musk] het slachtoffer van deep fake-video’s en audio-opnamen, waarin hij zogenaamd dingen zegt of doet die hij nooit heeft gezegd of heeft gedaan”, aldus het bedrijf.

Tesla Cybertruck kan varen, beweert Elon Musk ineens

Met andere woorden: Musk heeft die uitspraken nooit gedaan, ook al zijn er opnamen van. Het waren deep fakes. Oftewel, door kunstmatige intelligentie gegenereerde beeld- en audiofragmenten.

Deep fake-beschuldigingen belachelijk

Volgens de rechter zijn de deep fake-beschuldigingen van Tesla belachelijk. Ze eist een verhoor van drie uur, waarin Musk wordt gevraagd naar zijn uitspraken.

Is de Tesla Model 3 Track Package het circuitwapen waarop we al zo lang wachten?

“Het standpunt van [Tesla] is: omdat Musk beroemd is en mogelijk het slachtoffer van deep fakes zou kunnen worden, mogen we geen van zijn publieke uitspraken serieus nemen”, zo schreef de rechter.

Ze noemt Tesla’s argumenten buitengewoon verontrustend. “Dat zou betekenen dat Musk en andere beroemdheden te allen tijde afstand kunnen nemen van wat ze in werkelijkheid hebben gedaan en gezegd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.