Autovisie
Autovisie Nieuws 2 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Gérard Welter, ontwerper van de Peugeot 205, overleden

Gérard Welter is op vijfenzeventig jarige leeftijd overleden. De naam van de Fransman zal menigeen weinig zeggen, maar hij was bij Peugeot jarenlang directeur van de designafdeling en tekende onder meer de legendarische Peugeot 205.

gerardwelter

Welter kwam als achttienjarige in dienst bij Peugeot. Hij had geen technische opleiding genoten en was ook niet naar een designacademie geweest, maar had zich de kneepjes van de autotechniek zelf bijgebracht. Hij was van 1998 tot en met 2007 directeur van de ontwerpafdeling van Peugeot, maar had daarvoor al zijn stempel op het merk gedrukt.

Een Sterk Nummer

Er staan meerdere modellen in zijn portfolio, maar zijn bekendste creaties zijn waarschijnlijk de Peugeot 205 en de sportieve GTi- en T16-varianten daarvan. De compacte hatchback wordt gezien als de auto die begin jaren tachtig het noodlijdende Peugeot er weer bovenop hielp. De 205 was ‘Een Sterk Nummer’, zoals de reclameslogan halverwege de jaren tachtig luidde.

Daarbij was Welter verantwoordelijk voor een aantal van de meest aansprekende studiemodellen van Peugeot, zoals de Oxia, Proxima, Asphalte, 607 Féline, 907 en RC Diamonds en RC Spades. Welter had ook een passie voor autosport. Hij richtte Welter Racing op en pakte in 1993 een klasseoverwinning tijdens de 24 uur van Le Mans.

Snelheidsrecord

Zijn Welter Racing Peugeot zette in 1988 het snelheidsrecord op Le Mans. De Franse coureur Roger Dorchy tikte op het Mulsanne Straight een top van 407 km/h aan. Het record staat nog steeds. In 1990 werden er chicanes aangebracht op het Mulsanne Straight, dus liggen de topsnelheden er nu een stuk lager.

Peugeot Oxia (1986)

Peugeot Proxima (1986)

Peugeot Asphalte (1996)

Peugeot 607 Féline (2000)

Peugeot RC Diamonds (2002)

Peugeot RC Spades (2002)

Peugeot 907 (2004)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.