Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 13 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

De oude Formule 1-auto van Jos Verstappen kan van jou zijn

De oude Formule 1-auto van Jos Verstappen wordt een dag nadat zijn zoon (Max Verstappen) wereldkampioen is geworden geveild door BVA-Auctions. Met de bolide reed de coureur in 1996 voor het Arrows Formule 1-team van Tom Walkinshaw.

In dat seizoen had Verstappen veel problemen met deze Footwork FA17. Zo brak tijdens de GP van België een onderdeel van de wielophanging af, waarna Jos hard crashte. Ook de motor en versnellingsbak zorgden voor veel problemen dat seizoen.

De Footwork FA17 was absoluut geen favoriet

De V8 is goed voor 680 pk en kan tot wel 13.100 toeren per minuut draaien. Al stond de auto van Jos Verstappen in 1996 meer stil dan dat-ie reed. Van de 16 races finishte de Nederlander slechts 4 keer. Aan het eind van het seizoen had hij niet meer dan 1 punt behaald.

Zijn teamgenoot dat jaar, Ricardo Rosset, deed het dat seizoen nog minder goed. Hij behaalde 0 punten, al finishte hij 8 keer. Hoewel de auto veel problemen kende, is het falen van het seizoen voor het team van Arrows niet alleen te wijten aan de techniek. De naam ‘Jos Verstappen’ werd onlosmakelijk verbonden met ‘de grindbak’.

Formule 1-auto van Jos Verstappen staat er smetteloos bij

De Formule 1-auto van Verstappen – met brandgevaar en vaak haperende versnellingsbak – staat in perfecte staat bij een Nederlands veilinghuis. Hoewel de auto heel wat schade heeft opgelopen in zijn carrière, staat het exemplaar er smetteloos bij.

De veiling start 13 december om 17.00 uur en sluit 20 december om 20.01 uur. Maar voor je gaat bieden moet je weten dat er een addertje onder het gras kan zitten.

Met of zonder motor

Het is niet de eerste keer dat een Formule 1-auto van Jos Verstappen wordt verkocht. Afgelopen jaar werd ook de Arrows A21 uit 2000 te koop aangeboden. Deze ging toen voor 155.000 euro weg, maar wel zonder motor. Of de Footwork FA17 wel een de V8 aan boord heeft wordt (nog) niet in de advertentie vermeld. De kan is klein, want F1-auto’s worden heel vaak zónder motor verkocht. Hoe dat zit, legt Sjoerd van Bilsen je in deze video uit.

Max Verstappen, Jos Verstappen, Formule 1-auto
(Afbeelding: BVA-Auctions)

Max Verstappen pakt wereldtitel Formule 1 en schrijft sportgeschiedenis

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.