Fonkelnieuwe Subaru Outback arriveert in april bij de dealer
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2F669938.jpg)
Officieel moet Subaru de spiksplinternieuwe Outback voor de Europese markt nog aankondigen, maar de eerste exemplaren van de opgeruigde stationwagon staan vanaf eind april bij de Nederlandse dealer. De fabrikant is het model nu wereldwijd aan het uitrollen. In de Verenigde Staten is de nieuweling al leverbaar, in Australië komt-ie deze maand op de markt.
Met de nieuwe Outback introduceert Subaru de zesde generatie van de modellijn. De Outback begon zijn carrière ooit als uitvoering van de Legacy-familie, maar toen de vraag naar crossovers en opgeruigde stationwagon een vlucht nam en het concurrentieveld in alle richtingen groeide, besloot Subaru om er een zelfstandige productlijn van te maken. In Nederland verdween de Legacy en werden alle Subaru-ogen op de Outback gericht.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2F669959.jpg)
Heropbouw van het gamma
De Outback wordt een belangrijk model voor het merk, vooral in Nederland. De importeur heeft het leveringsprogramma in ons land sterk gereduceerd. Op het programma staan nu alleen de XV en Forester. De Impreza en BRZ verdwenen, terwijl ze bij de onze zuiderburen met dezelfde importeur nog steeds op de website staan. De Levorg verdween al enkele jaren terug en ondanks dat er in Japan al een nieuwe generatie bestaat, haalt de importeur dat model niet naar de Benelux. Of de STI terugkeert in een nieuwe gedaante, is nog niet bekend.
Groter dan voorheen
De importeur richt zich op crossovers en SUV’s. In de eerste categorie valt de Outback. Dat komt in het stationwagon-model tot uiting door de grote bodemvrijheid en de ongelakte bumpers en wielkastverbreders. In vergelijking met zijn voorganger groeit de opgeruigde stationwagon in alle richtingen. In de lengte komt er 4 cm bij, in de breedte 2 en in de hoogte 8 cm. Dat maakt de nieuweling 4,86 meter lang, 1,86 meter breed en 1,68 meter hoog. De wielbasis blijft afgerond 2,75 meter. De Outback is onveranderd een vijfzitter.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2F670022.jpg)
Nieuwe 2,5 liter viercilinder boxermotor
Veel gegevens over de Europese versie zijn er nog niet. Subaru maakt die binnenkort bekend. Of de Outback net als elders in de wereld de nieuwe 2,5-liter viercilinder boxermotor krijgt, is niet bekend. De kans is groot, aangezien de Outback anders dan de XV en Forester geen hybridetechniek krijgt. Het blok levert 175 pk waarmee het 7% sterker is. Het koppel ligt met 245 Nm dik 4% hoger. De aandrijfkrachten gaan met tussenkomst van een CVT met acht geprogrammeerde overbrengingsverhoudingen naar de vier wielen, wat de standaardaandrijving in Nederland is. Om de overdracht van de trekkracht op de weg kan de bestuurder kiezen uit meerdere rijprogramma’s, ondergebracht in X-Mode. Het opgegeven trekgewicht zal 2000 kg bedragen. We moeten melden dat de specificaties voor de Europese markt kunnen afwijken.
Verbeterde Eyesight
Uiteraard krijgt de Outback Subaru’s geprezen EyeSight mee, dat voor de nieuwkomer verder is uitgebreid. Zo kan de Outback precies in het midden van zijn rijstrook rijden, automatisch stuurcorrecties uitvoeren en de wegbelijning herkennen, waarna de bestuurder via vibraties in het stuurwiel wordt gewaarschuwd. Remmen voor obstakels op de weg kent het Eyesight-veiligheidssysteem al jaren, net als dodehoekwaarschuwing en waarschuwen voor kruisend verkeer aan de achterzijde. Daarnaast krijgt de Outback een airbag die voorkomt dat de passagier op de voorstoel onder de gordel door schuift.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F03%2FSubaru-Outback-df.jpg)
Field met zwarte elementen
Hoe de Outback in Nederland wordt aangekleed, is nog niet bekend. De importeur laat alleen weten dat er keuze is uit drie uitrustingsniveau, te weten Comfort, Field en Premium. De Field is een apart geval. Hij is te herkennen aan zwarte carrosserie-elementen, zoals een donkere grille, mistlampomlijsting en dakrails. Tot de standaarduitrusting behoren zaken als Apple Car Play/Android auto, keyless acces en start, X-Mode-rijprogramma’s, hulpmiddel voor hellingen, vierwielaandrijving, adaptieve cruise control en een 11,6-inch multimediascherm. Uiteraard ontbreekt Eyesight niet.
Lees ook:
Ook interessant
-
Mansory verbouwt Rolls-Royce… Maar wie wil dit in hemelsnaam?
-
BMW M5-kopers zijn stiekem allemaal brave huisvaders (of moeders)
-
Model Y-concurrent drijft spot met Tesla in Nederlandse reclame
-
Opel Corsa ineens fors goedkoper: dit is de oorzaak
-
Wordt W1 leukste McLaren ooit? Dit moet hem veel beter maken
-
Autoverzekering veel duurder: dit gebeurt er de komende jaren
-
Gelekt! Dit is de nieuwe MG 4
-
Mitsubishi Outlander PHEV krijgt het moeilijker dan z’n voorganger
-
Goedkoopste BYD snel in Nederland: dit is de verwachte prijs
-
Zo makkelijk kun je een ‘zelfrijdende’ Tesla voor de gek houden
-
Koop deze vrachtwagen! Dan krijg je er zes heel speciale Porsche 911’s bij
-
Bovag: ‘Voer weer subsidie in, want particulieren kopen geen EV’s meer’