Autovisie
Autovisie Nieuws 14 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

‘Mini volledig ‘Electric’ vanaf 2030′

Na onder andere Ford, Bentley, Rolls-Royce, Cupra, Jaguar en Volvo gaat nu ook Mini de overstap naar een volledig elektrisch aangedreven modellengamma maken. De BMW-dochter heeft als streefdatum 2030 gezet.

Dat blijkt uit uitgelekte plannen voor het Engelse merk, waarover Automotive News Europe (ANE) bericht. De fabrikant levert momenteel al een elektrisch aangedreven model, de Electric a.k.a. Cooper SE. Als het aan BMW ligt zijn vanaf 2030 alle types elektrisch. In 2025 zou de allerlaatste Mini met een verbrandingsmotor op de markt komen en twee jaar later moet al de helft van de Mini-afzet bestaan uit elektrisch aangedreven types, zo geeft ANE aan.

Mini John Cooper Works electric

Jaarvergadering

Naar verluidt maakt BMW’s ceo Oliver Zipse de plannen tijdens de jaarvergadering op 17 maart bekend. BMW doet geen uitspraken over de uitgelekte interne informatie over de vervolgplannen op de Electric.

Autovisie dubbeltest: Honda e vs. Mini Electric

Mini Electric: een Mini, maar dan volledig elektrisch

6% is nu Electric

Mini bouwt momenteel zijn modellen in Groot-Brittannië en Nederland. De elektrische Mini rolt op het eiland van de band. Afgelopen jaar wist Mini bijna 300.000 exemplaren te verkopen. Precies 17.580 stuks daarvan waren voorzien van de Electric-badges en een elektromotor voor de aandrijving. Daarmee nam de elektrische Mini een percentage van 6% van de totale Mini-verkoop voor zijn rekening. In hetzelfde jaar verkocht Mini 20.565 units onder zijn sublabel John Cooper Works. Dat sportieve submerk zal op termijn ook een elektroversie onder zijn vleugels krijgen en uiteindelijk ook overgaan op elektromotoren in plaats van turbomotoren.

Mini John Cooper Works electric

Meerdere prototypes

De bestaande Mini Electric verscheen als prototype jaren geleden. In 2017 bracht de fabrikant het concept weer onder de aandacht door een tweede studiemodel voor te stellen. Op dat moment was duidelijk dat die elektro-auto zou worden doorontwikkeld tot productiemodel. Op de IAA-autoshow in Frankfurt in september 2019 trok Mini het doek van het uiteindelijke model. De compacte hatchback beschikt over een 135 kW en 270 Nm sterke elektromotor. Onder het nauwelijks aangepaste uiterlijk schuilt een 36,2 kWh groot accupakket waarmee de hatchback op papier 232 kilometer ver komt. De in 7,3 tellen van stilstand naar 100 km/h accelererende en 150 km/h snelle Mini Electric verscheen begin 2020 op de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.