Autovisie
Autovisie Nieuws 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Fiat blijft de Panda tot 2026 trouw

Liefhebbers van de Fiat Panda hoeven voorlopig niet bang te zijn dat hun geliefde vijfdeurs hatchback verdwijnt. Volgens de vakbond van de Italiaanse fabriek te Pomigliano blijft de Panda tot in ieder geval 2026 in productie.

Het is juist Fiat dat het publiek voedde met een mogelijk snelle aflossing van de vijfdeurs hatchback. Op de Autosalon van Genève in 2019 presenteerde Fiat een studiemodel. De auto was een verjaardagscadeau ter gelegenheid van de 120e verjaardag van Fiat en heette Centoventi, honderdtwintig dus. Het model had de globale afmetingen van een Panda, bood het typische gebruiksgemak van een Panda en zag er uit als een opgefriste Panda. Alles wees op een nieuwe Panda. Fiat Panda

Elektrische versie

Nu drie jaar later is er van het model nog altijd geen seriemodel verschenen, maar dat is gebruikelijk bij de Italiaanse autobouwer. Het concern is een ster in het aankondigen van lege hulzen. Nu er via het samengaan met PSA, dat resulteerde in Stellantis, wél de benodigde investeringsmunten zijn, krijgt de Centoventi een vervolg. De auto vormt de basis voor een diversiteit aan elektromodellen. Dat daar ook een type als een elektrische Panda tussen zit, mag duidelijk zijn. Echter, de fabrikant brengt de vijfdeursvariant daarvan niet als directe vervanger van de Panda, zo blijkt nu. Net als bij de huidige 500 gaat Fiat de twee naast elkaar leveren, de bestaande benzineversie en het nieuwe elektromodel.

Genève 2019 – Revolutionaire EV-volksauto van Fiat

Tonale naast Panda

Dat is een conclusie die je kunt trekken na de uitspraak van de Italiaanse vakbond van de fabriek Pomigliano. Zij zegt dat de huidige Panda tot en met 2026 in productie blijft. Fiat maakt de hatchback in de Zuid-Italiaanse fabriek, van waaruit vorig jaar 130.000 exemplaren een Europese klant vonden. De fabriek maakt momenteel louter de Panda. Een tweede model volgt spoedig in de vorm van de Alfa Romeo Tonale. De bouw van die SUV start binnenkort. Of er na de introductie van Alfa’s kleinere SUV nog meer modellen aan de faciliteit worden toegewezen, is niet bekend. Stellantis gaat het model Tonale ook onder het label Dodge uitbrengen. Het is de vraag of die derivaat een Italiaans of Amerikaans paspoort krijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.