Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 14 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer automobilisten ‘vergeten’ benzine te betalen aan de pomp

De prijzen van brandstof rijzen de pan uit. Dit veroorzaakt niet alleen pijn in de portemonnee van de automobilist, ook de pomphouder wordt door ‘doorrijders’ de dupe van de benzine-, LPG- en dieselprijzen.

Een tankbeurt kost inmiddels al gauw 100 euro. Voor sommigen een reden om niet meer te betalen aan de pomp. Zo meldt NOS dat de stichting SODA (ServiceOrganisatie Directe Aansprakelijkstelling) een stijging ziet in het aantal aangiftes tegen wanbetalers bij de pomp.

Mensen willen benzine wel betalen, maar kunnen dat niet

Begin van het jaar waren er zo’n 300 doorrijders per week, nu gaat dit om 350 tot 370 automobilisten. Lourens ‘t Hart van SODA laat aan de publieke omroep weten: “Ik denk dat er geen toename is van criminaliteit, maar van onmacht. (..)”Mensen willen wel betalen, maar kunnen niet betalen.”

Zo rijd je zo zuinig mogelijk: 8 tips

Ook het aantal ‘kloppers’ is toegenomen. Mensen die geen geld bij hebben om te betalen en later beloven terug te komen. Een afspraak die niet altijd wordt nagekomen.

Marges brandstof niet groter geworden

Omdat de marge van een tankstation vaak in procenten van de literprijs wordt aangeduid, doet dit je vermoeden dat een pomphouder bij een prijsstijging meer winst maakt. Dit blijkt niet zo te zijn. United Consumers legt uit: “De tankstationexploitant krijgt een vaste marge en profiteert niet mee met de prijsstijgingen. Tankstations die brandstoffen als benzine goedkoper aanbieden, betalen dat uit de eigen vaste marge.”

Benzine
(Afbeelding: United Consumers)

Op benzine is die marge zo’n 7 procent, op diesel is dit zo’n 8 en op LPG is met zo’n 20 procent de marge het grootst.

Boete voor doorrijders

Wanneer je doorrijdt na het tanken bij de pomp bedraagt de boete 131 euro. Dit bedrag komt logischerwijs bovenop het bedrag dat je nog af moest rekenen aan de pomp. Hoewel door camera’s de pakkans de afgelopen jaren erg groot is geworden, zijn er toch veel automobilisten die brandstof proberen te stelen.

Deze Peugeot 106 verbruikt 1 liter benzine op 32 kilometer! – Project Ecotuning

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.