Na de verkoop van een auto zou je denken dat de koper ermee mag doen wat hij wil. Niet in het geval van Ferrari. Het Italiaanse automerk heeft de advocaten op mode-ontwerper Philipp Plein afgestuurd omdat hij een smakeloze foto met een 812 Superfast op Instagram plaatste.

Philipp Plein


De prachtige wagens die Ferrari in Maranello bouwt komen helaas niet allemaal bij smaakvolle en merkrespecterende eigenaren terecht. Aan aantal Ferrari's wordt afgeleverd bij lui die graag opvallend flaneren met hun dure sportwagen. Iets wat hun recht is natuurlijk. De auto is gekocht en eigendom, dus mag ermee gedaan worden wat de eigenaar wil. Behalve foto's op Instagram plaatsen. Dat laat de autofabrikant alleen toe als de auto er mooi op staat. Niet als hij wordt vergezeld van wat designersneakers.

Schoenen

Daar kwam de Duitse mode-ontwerper Philipp Plein onlangs achter. Hij kreeg het niet zo vriendelijke doch dringende verzoek om de respectloze foto van zijn 812 Superfast en zijn schoenen van het sociale medium te verwijderen. Dit omdat Ferrari van mening is dat de afbeeldingen waarin de auto in voorkomt in strijd is met het imago dat het merk probeert neer te zetten. Pleins foto doet dan ook afbreuk aan het merkbeeld van Ferrari en zou het merk onnodige schade toedoen.

View this post on Instagram

GOT A LOVE LETTER 💌 TODAY FROM THE LAWYERS OF FERRARI 🏎 asking me to delete the picture OF MY PERSONAL CAR WITH MY PERSONAL SHOES 👟 ON IT !!!!! I can’t even put in words how disappointed and disgusted I am about this unfair and totally inappropriate claim against me personally......obviously I love cars and ESPECIALLY FERRARI !!!! I bought my first FERRARI 10 years ago and recently I bought a Ferrari for my mother as her birthday gift !!!! I think it is absolutely ridiculous as a good client to receive such a letter from a company like FERRARI !!! This message goes out to the CEO Louis Carey Camilleri of FERRARI !! If you want to continue treating your loyal clients with such letters from your lawyers you will lose the support from many FERRARI FANS ! 👎 @scuderiaferrari

A post shared by Philipp Plein (@philippplein) on

Rechtszaak

Overigens lijkt het erop dat Plein geen gehoor geeft aan de oproep van de Italianen. De appeltjesgroene Ferrari 812 Superfast is nog steeds te zien op het instagramaccount van de Duitser. Het is nog niet duidelijk of de autofabrikant ook verdere juridische stappen onderneemt om de beelden van het internet te krijgen. Als het op een rechtszaak aankomt, dan is het niet zo dat Ferrari geen poot heeft om op te staan. Het is afhankelijk van het merkrecht dat Ferrari heeft en hoe ver dat rijkt. De rechter kan bijvoorbeeld oordelen dat Plein de auto onterecht gebruikte om zijn schoenen aan de man te brengen.

View this post on Instagram

🦍 🦍

A post shared by Philipp Plein (@philippplein) on