Remco Slump
Remco Slump Nieuws 17 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

54 keer laden – Met de elektrische Nissan Ariya van Noord- naar Zuidpool

De Nissan Ariya e-4ORCE heeft een actieradius van maximaal 500 kilometer. Dus als je een beetje rustig aan doet en je stops goed uitkient, kun je met ‘slechts’ 54 keer laden van Noord- naar Zuidpool rijden. En dat is precies wat de Brit Chris Ramsey gaat doen.

Althans, we gaan ervan uit dat Ramsey veel meer dan 54 keer moet laden. De batterij van een elektrische auto rijd je niet leeg. Helemaal niet in het noorden van Canada en in Zuid-Amerika, waar de laadinfrastructuur nog in de kinderschoenen staat. Anders kom je stil te staan.

Elektrische Nissan Ariya als arctic truck

Ramsey en zijn vrouw Julie vertrekken in maart en dalen af door Noord-Amerika, Centraal-Amerika en Zuid-Amerika. Ze beginnen op de magnetische Noordpool en eindigen op de magnetische Zuidpool op Antarctica.

Nissan Ariya
(Afbeelding: Nissan)

Ze gebruiken daarvoor een vierwielaangedreven Nissan Ariya e-4ORCE met 306 pk en 600 Nm. Op zijn 87 kWh-batterij zou de stekker-SUV een bereik van 500 kilometer moeten kunnen halen, maar door de broodnodige aanpassingen aan de pool-tot-pool-Ariya komt-ie daar vast niet meer aan.

75-jarige Barry rijdt 350 km/h+ met zijn getunede Nissan GT-R

De speciaal voor de reis aangepaste Nissan is onder meer uitgerust met grove terreinbanden en extra verstevigingen onder de bodem. Hij wordt in februari onthuld, maar afgaand op de eerste designschetsen lijkt de Ariya van het echtpaar Ramsey als twee druppels water op een arctic truck.

Temperaturen van min 30 tot plus 30 graden

Het grootste deel van de trip zijn Chris en Julie niet alleen. Op het traject Noord-Amerika – Zuid-Amerika krijgen ze hulp van een supportteam, dat in een standaard Nissan Ariya achter ze aan rijdt. En vast een noodaggregaat voor stroom aan boord heeft.

Nissan Ariya
(Afbeelding: Nissan)

Beide Ariya’s krijgen het behoorlijk voor de kiezen. Ze worden blootgesteld aan temperaturen van meer dan 30 graden. De gemodificeerde auto die daadwerkelijk naar de polen gaat, ondervindt last van het andere uiterste: min 30 graden. En we weten allemaal dat EV’s niet tegen kou kunnen.

Eerder al 16.000 kilometer in een Nissan Leaf

Voor Chris en Julie Ramsey is de pool-tot-pool-expeditie niet de eerste monsterrit. In 2017 reden ze als eerste de 16.000 kilometer lange Mongol Rally in een elektrische auto. In hun eigen Nissan Leaf deden ze er maar liefst 56 dagen over.

Nissan Ariya
(Afbeelding: Nissan)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.