Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 7 feb 2018

Eerste AMG-variant Mercedes A-Klasse volgt al in oktober

Over zes maanden zal Mercedes-Benz de eerste AMG-uitvoering van de net voorgestelde (en hier afgebeelde) A-Klasse aan het grote publiek presenteren. De Duitse autobouwer heeft de Autosalon van Parijs uitgekozen voor de internationale presentatie.

Op de Parijse autotentoonstelling zal Mercedes-Benz voor zijn sublabel AMG de eerste snelle uitvoering van de A-Klasse lanceren. Het betreft niet de opvolger van de A45, maar de versie die het grote gapende gat tussen de topversie van de reguliere A-Klassereeks en de bekende A45 zal dichten. Volgens Mercedes-Benz is er ruimte voor een dergelijke snelle versie. Geen gekke gedachte, aangezien de concurrentie hetzelfde doet. Audi heeft zijn S3 onder de A45-concurrent RS3 en BMW levert een M140i.

LEES OOK: MERCEDES-BENZ PLANT ACHT VARIANTEN A-KLASSE

Viercilinder

Mercedes doopt het voorlopige topmodel A35, zo wil het verhaal. Geen historische naam als ’32’ of ‘36’ dus. De 35-reeks krijgt een viercilinder benzinemotor met turbo onder de kap. Aan het blok is een elektromotor gekoppeld, waardoor de vierpitter tot ongeveer 340 pk komt. Het blok is dus slechts 41 pk minder potent dan de huidige A45 AMG.

Vermogenssprong

Maar de toekomstige A45 AMG zal wederom in vermogen toenemen. De bestaande editie arriveerde met 360 pk en ging na een lichte restyling naar 381 pk. Het nieuwe model zal meer dan 400 pk uit de vier cilinders met directe inspuiting halen. Door de enorme vermogenssprong zou het gat tussen de A45 en de meest potente reguliere A-Klasse wel erg groot zijn geworden. De sterkste A-zonder-AMG-logo is voorlopig 224 pk sterk. Mercedes zal de A45 enkele maanden na de A35 op de markt brengen, zo laat een insider doorschemeren.

 Familie

De A35 debuteert als vijfdeurs hatchback. Later zal de aandrijflijn ook in de andere carrosserievarianten van de A-Klassefamilie komen te hangen, zoals de sedan, de GLA, de GLB en de twee CLA-modellen.

Autosalon van Genève

Mercedes brengt in mei de nieuwe, alweer vierde generatie A-Klasse op de markt. De auto is er op motorisch vlak bij de lancering met een 1,3 liter viercilinder met 165 pk, een 2,0 liter viercilinder met 224 pk en een vierpits 1.5-dieselmotor met 115 pk. Mercedes toont de nieuweling voor het eerst op de Autosalon van Genève, die van 8 tot en met 18 maart wordt gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.