Autovisie
Autovisie Nieuws 8 feb 2018

Tesla maakt recordverlies bekend na ruimtelancering Roadster

Twee keer nieuws over Tesla deze week: één keer positief en één keer negatief. Om met die laatste te beginnen. Tesla heeft in het vierde kwartaal van 2017 een recordverlies gedraaid.

In oktober, november en december verloor de autofabrikant iets meer dan 675 miljoen dollar (zo’n 550 miljoen euro). Daarmee is het laatste kwartaal van 2017 het slechtste ooit voor Tesla. Die dubieuze eer ging eerder naar het derde kwartaal van 2017, toen het verlies uitkwam op 619 miljoen dollar (505 miljoen euro). In de laatste drie maanden van 2016 hoefde Tesla nog ‘slechts’ 121 miljoen dollar (bijna 99 miljoen euro) in rode cijfers te schrijven.

Hitchhiker’s Guide

Een dag voordat het bedrijf van Elon Musk zijn kwartaalcijfers publiceerde, kreeg het een enorme imagoboost door de succesvolle lancering van de Falcon Heavy. De SpaceX-raket had Musks eigen Tesla Roadster aan boord. Achter het stuur van de donkerrode elektrische sportwagen zit een pop en uit de radio schalt kennelijk Space Oddity van David Bowie. Op het infotainmentscherm staat Don’t Panic, een uitspraak uit het boek The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Bekijk hierboven een livestream van de Roadster in de ruimte.

Model 3-productie

Tegen investeerders zei Musk: “Als we een Roadster naar de planetoïdengordel kunnen sturen, kunnen we waarschijnlijk ook de problemen met de Model 3-productie wel oplossen.” En dat moet ook wel, want Tesla heeft ruim 400.000 orders voor de compacte elektrische auto. Het oorspronkelijke productiedoel was om in december 2017 al 5000 Model 3’s per week te bouwen. Tot en met 31 december wist Tesla er slechts 2685 te produceren. De target van 5000 Model 3’s per week is doorgeschoven naar maart 2018.

Recordbonus

Musk heeft een overeenkomst met Tesla gesloten. Hij krijgt de komende tien jaar geen salaris, maar als het hem in die tijd lukt om Tesla uit te bouwen tot een bedrijf dat 650 miljard dollar (530 miljard euro) waard is, dan wacht hem een bonus van 55,8 miljard dollar (45,5 miljard euro). Musk is ook nog topman van het ruimtevaartbedrijf SpaceX en van The Boring Company (dat via ondergrondse tunnels vracht en passagiers wil gaan vervoeren in zogenoemde ‘hyperlooppods’).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.