Autovisie
Autovisie Nieuws 22 apr 2021

Formule 1-teams hebben belangstelling voor Nederlandse carbontechniek

Nederlandse techniek kan zomaar een enorme impact hebben op het volgende Formule 1-seizoen. Verschillende teams hebben namelijk interesse in de revolutionaire EX-CORE-techniek van ons eigen Donkervoort.

Dat laat de Nederlandse autobouwer vandaag weten middels een officieel persbericht. Donkervoort schrijft dat er tenminste twee F1-teams zijn die interesse hebben om EX-CORE te gebruiken voor het volgende seizoen. Welke teams dat precies zijn, blijft voor nu onduidelijk.

Enorme vlucht voor Donkervoort

Donkervoort maakt enorme stappen met de innovatieve koolstofvezeltechnologie en krijgt veel aandacht van de industrie. Het werkt daar al sinds begin jaren 90 aan, maar EX-CORE heeft de laatste tijd een enorme vlucht genomen.

EX-CORE is een unieke ‘single shot’ productiemethode van koolstofvezel componenten. De focus ligt daarbij op het maken van lichtere en sterkere koolstofcomponenten, die ook veel sneller worden vervaardigd. Bovendien maakt EX-CORE het mogelijk om meerdere componenten in één onderdeel te vervaardigen. Voor de D8 GTO worden bijvoorbeeld de deur, het scharnier, de binnen- en buitenschaal én de schuimkern in één keer geproduceerd.

Innovatieve koolstofvezeltechnologie EX-CORE van Donkervoort wint subsidie

Bijzonder aan de technologie is dat de componenten van binnen naar buiten worden uitgehard, in plaats van andersom. Eenvoudig gezegd maakt de technologie gebruik van een mal, waarna die met gepatenteerd schuim wordt gevuld dat bij verhitting met een vaste snelheid uitzet om zo druk te geven tegen de koolstofvezel mal. Daardoor is het ook mogelijk om veel complexere componenten en onderdelen van koolstofvezel te maken, met vormen die voorheen niet mogelijk waren om uit koolstofvezel te vervaardigen.

Vijf andere sectoren

Donkervoort ontving in 2018 nog een subsidie voor de ontwikkeling van de technologie. Uiteraard past het EX-CORE al toe op eigen auto’s, maar de Nederlandse autobouwer kijkt verder dan haar eigen bedrijfspand in Lelystad. Naast Formule 1-teams hebben ook andere spelers uit de autobranche interesse in de technologie. Donkervoort meldt dat er daarnaast nog zeker vijf andere sectoren zijn die interesse hebben in de EX-CORE-technologie.