Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Skoda durft nieuwe Fabia al wel te tekenen

Binnenkort trekt Skoda het doek van de nieuwe Fabia. Voorafgaand aan die première laat de autobouwer middels tekeningen alvast zien hoe het broertje van de Polo er ongeveer uit komt te zien.

Daaruit blijkt dat Skoda opnieuw kiest voor evolutie in plaats van revolutie. Op de tekeningen staat namelijk duidelijk een herkenbare Fabia, die uiteraard wel weer strakker en scherper is geworden ten opzichte van z’n voorganger.

Sportiever

Lage, smallere koplampen en een bredere grille geven Skoda’s B-segmenter een wat sportievere en zelfverzekerdere uitstraling. Voor het ontwerp van die lichtunits dienden volgens Skoda zelf ‘blokken ijs; als inspiratie. Weet je dat ook weer. Op de achterzijde vinden we dan ook een zogenaamde ‘kristallijnstructuur’ met led-techniek.

Grote verschillen vinden we ook in de maatvoering van de Fabia. Het model is namelijk 11,1 centimeter langer en 4,8 centimeter breder dan de vorige Fabia. Dat zorgt voor meer beenruimte voor inzittenden, want ook de wielbasis groeit met liefst 9 centimeter. Volgens Skoda is er ook meer bagageruimte beschikbaar. 50 liter meer om precies te zijn. De bagageruimte in de Fabia meet nu 380 liter, tegenover de 330 liter in de vorige generatie. Wie de bank neerklapt, kan 1190 liter kwijt (voorheen 1150 liter). Daarmee is-ie groter dan de huidige Volkswagen Polo, want die slokt respectievelijk 351 en 1125 liter op. Overigens is de nieuwe Fabia wel iets lager dan z’n voorganger (7 millimeter).

Alleen driecilinders voor nieuwe Fabia

Op motorisch vlak zien we weinig nieuws. De Fabia maakt namelijk gebruik van bekende klanten uit het Volkswagen-concern. Aanvankelijk verschijnt de nieuweling in ons land enkel met driecilinders. Het gaat om twee bekende 1,0-liter driecilinders, met 95 of 110 pk. In het eerste geval wordt het vermogen van de TSI-motor via een handgeschakelde vijfbak naar de voorwielen overgebracht. De krachtigere 1,0 TSI heeft optioneel een zeventraps DSG. De twee TSI’s maken de Fabia volgens Skoda zuinig, met name door de toevoeging van automatisch afsluitbare luchtopeningen in de voorbumper. Die functie bespaart tot 0,2 liter benzine per 100 kilometer, aldus Skoda. Andere aandrijflijnen voor de Nederlandse markt volgen mogelijk in een later stadium.

Begin mei trekt Skoda dus echt het doek van de nieuwe Fabia. Het model verschijnt nog voor het einde van het jaar bij de dealer. Later verschijnt er zeker ook nog een Combi, al komt die naar verwachting pas in 2023 op de markt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.