Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 12 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit is de snelste Nederlandse auto ooit!

Donkervoort laat een nieuw model zien: de F22. De gloednieuwe Lelystadse bolide is de snelste Nederlandse auto ooit.

Donkervoort kennen autoliefhebbers van de puristische, lichte en krachtige auto’s die puur gericht zijn op een ding: rijplezier. Bijvoorbeeld de D8 GTO-JD70 waarmee we een tijdje geleden reden.

Donkervoort F22, einde van een tijdperk

Hoewel de nieuwe F22 direct te herkennen is als Donkervoort, en zeker wat weg heeft van vorige modellen, sluit het merk met het nieuwe speeltje het D8-tijdperk af. De F22 is het eerste geheel nieuwe model sinds Denis Donkervoort in januari 2021 Managing Director werd.

snelste Nederlandse auto, Donkervoort F22
(Afbeelding: Donkervoort)

Een nieuwe start dus, en om af te trappen bouwt Donkervoort de snelste Nederlandse auto ooit. De F22 heeft opnieuw de 2,5-liter vijfcilinder van Audi aan boord die 500 pk en 640 Nm aan koppel levert. Het vermogen wordt via een handgeschakelde versnellingsbak met vijf verzetten naar de achteras gestuurd waar een Torsen limited-slipdifferentieel de achterwielen aandrijft.

Te koop – Deze ‘Nederlandse’ Ferrari F40 is de snelste ooit

Donkervoort kiest voor een vijfbak – met automatische rev matching – om gewicht te besparen ten opzichte van een versnellingsbak met zes of zeven verzetten. In totaal bespaard dit 12 kilo. En procentueel toch een flinke gewichtsbesparing gezien het feit dat de Donkervoort F22 slechts 750 kilogram weegt.

De snelste Nederlandse auto ooit

Met het lage gewicht en flinke vermogen is het model de snelste Nederlandse auto ooit. Van 0 naar 100 kilometer per uur sprint de auto in 2,5 seconden. De 200 kilometer per uur wordt vanuit stilstand aangetikt na 7,5 seconden. Het versnellen stopt pas bij 290 kilometer per uur.

snelste Nederlandse auto, Donkervoort F22
(Afbeelding: Donkervoort)

De F22 verschilt qua binnenruimte flink van de D8. Op verzoek van klanten is de auto groter en praktischer – in hoeverre je een Donkervoort voor praktische doeleinde wil gebruiken. In de bagageruimte kan je 298 liter aan spullen meenemen.

De koets is gebouwd van aluminium en koolstofvezel. De auto is in totaal meer dan 4 meter lang, 1,9 meter breed en heeft een hoogte van slechts 1,1 meter. Ondanks het Twin Targa-dak is de snelste Nederlandse auto twee keer zo stijf als de D8 GTO. Hij moet dus nóg beter sturen dan zijn voorganger.

De snelste Nederlandse wordt in erg beperkte oplage geleverd

Donkervoort bouwt de F22 in een oplage van 75 exemplaren. De oplage zou aanvankelijk op 50 exemplaren liggen. Omdat deze snel uitverkocht waren, worden er 25 auto’s extra gebouwd in Lelystad. De vanafprijs ligt op 245 mille. Hoeveel de snelste Nederlandse auto inclusief de Nederlandse belastingen kost, is nog onbekend.

snelste Nederlandse auto, Donkervoort F22
(Afbeelding: Donkervoort)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.