Remco Slump
Remco Slump Nieuws 9 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Te koop – Deze ‘Nederlandse’ Ferrari F40 is de snelste ooit

Volgers van de veilingwereld zullen weten dat deze Ferrari F40 ‘Competizione’ al eerder dit jaar te koop stond. Hij werd in augustus te koop aangeboden bij RM Sotheby’s in Amerika. Dat de ‘Nederlandse’ F40 nu weer opduikt, duidt er waarschijnlijk op dat-ie toen niet is verkocht.

Dit was ooit een originele Ferrari F40, die in 1989 via importeur Kroymans aan een Nederlandse klant werd geleverd. Hij was rood en had gewoon de standaard twinturbo V8 achterin, met 478 pk. De F40 gaat in zo’n 4 seconden naar 100 km/h en haalt een top van ongeveer 320 km/h.

Ferrari F40 bij Kroymans aangepast voor het circuit

Drie jaar later ging de F40 terug naar Hilversum, waar Cavallino Tuning, de race-afdeling van Kroymans, hem ombouwde tot een wedstrijdauto.

Ferrari F40
(Afbeelding: RM Sotheby’s)

De wielophanging, de remmen, de koets en het interieur gingen volledig op de schop. Na de operatie kwam de F40 naar buiten in een nieuwe kleur: geel.

Nog een pijnlijke brand in autoland: Ferrari F40 vat vlam

Met Duncan Huisman en David Hart achter het stuur

De Ferrari werd gekocht door Dutch Racing Promotions in Blaricum. In 1993 en 1994 reden onder meer Duncan Huisman en David Hart met de auto. Maar om competitief te blijven, moest ook de motor onder het mes.

Ferrari F40
(Afbeelding: RM Sotheby’s)

Dat gebeurde in 1995, toen het vermogen naar ruim 700 pk ging. Tot 1998 reed de F40 in de Ferrari/Porsche Challenge, met achter het stuur David Hart en Mike Hezemans.

Daarmee was de autosportcarrière van chassisnummer 80782 niet voorbij. De Nederlander Michel Oprey racete ermee tot 2006, waarna een Engelsman de supercar overnam en nog tot 2009 inzette op het circuit. Tien jaar later werd de F40 op de trailer gezet naar Italië voor een grondige restauratie en update.

Vermogen van twinturbo V8 nu tussen 700 en 1000 pk

Het vermogen van de twinturbo achtcilinder is nu tussen de 700 en 1000 pk, afhankelijk van de setup. Ook koos de huidige eigenaar ervoor om de F40 te laten overspuiten, van geel naar vuilniszakkengrijs.

Ferrari F40
(Afbeelding: RM Sotheby’s)

Hoe veel de unieke Ferrari moet kosten, zegt RM Sotheby’s niet. Laten we hopen dat het minder is dan in augustus. Dan verkopen ze hem misschien.

Ferrari F40
(Afbeelding: RM Sotheby’s)
Ferrari F40
(Afbeelding: RM Sotheby’s)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.