Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 11 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

De haat-liefde verhouding van de Porsche 928

De Porsche 928 moest de populaire 911 opvolgen en werd daardoor lange tijd verafschuwd door Porsche-liefhebbers. Maar veel van het hedendaagse merkkarakter is terug te vinden in deze bloedsnelle, luxe GT.

De Porsche 928 werd in de jaren zeventig ontwikkeld om de 911 op te volgen. Dat was toen maar een moeilijk te rijden en Spartaans uitgevoerde sportauto met racegenen. De 911 was geliefd, maar bij een te klein publiek. Porsche wilde zijn horizon vergroten en dat moest met de 928 gebeuren. Een 2+2 met de kracht en de rijeigenschappen van sportauto, maar tegelijkertijd het comfort en de verfijning van een GT. Uiteindelijk koos Porsche voor de motor voorin en de versnellingsbak tegen de achteras om tot een uitgebalanceerde gewichtsverdeling te komen.

Watergekoelde gruwel van de Porsche 928

Bij de start van de productie in 1977 had de Porsche 928 een 4,5-liter achtcilinder met 240 pk. Bij zijn afscheid in 1995 was de topmotorisering een tot 5,4-liter vergrote, 350 pk sterke V8. Met dogleg vijfbak of een automaat van Mercedes-Benz. Die 5,4 liter zat in de 928 GTS en dat was de ultieme, meest doorontwikkelde variant. Het is nooit een daverend succes geworden, doordat de 928 in basistrim al duurder was dan de topversies van de 911. Ook gruwden de Porsche puristen van de watergekoelde motor.

Doelmatige decadentie

De basisvorm van de Porsche 928 is gedurende zijn levenscyclus nooit ingrijpend veranderd. Hij werd vooral aangepast met andere verlichting of spoilerwerk. De GTS onderscheidt zich met uitgeklopte achterspatborden om zijn bredere banden te kunnen huisvesten. Verder grotere remmen, 17-inch Cup-wielen, Cup-spiegels, een achterspoiler in carrosseriekleur en een rode reflectieband over de kont. In het interieur is het doelmatige decadentie met alle denkbare luxe, een goede zitpositie en piepkleine kuipjes voor kinderen achterin.

Vierwielsturing

De Porsche 928 GTS had onderhuids een aantal bijzonderheden zoals een elektronisch aangestuurd, tot 100% variabel sperdifferentieel en een achteras met dubbele draagarmen voorzien van passieve vierwielsturing. Die had rubberen bussen om bij gas loslaten toespoor te creëren om de stabiliteit te vergroten.

Stabieler dan een 911

De wegligging van de zwaar voelende Porsche 928 is rotsvast en rustig vergeleken bij een 911 uit zijn tijd. Met lome, weloverwogen acties verandert hij van richting. Het onderstel heeft enige veerspanning en een progressieve demping voor souplesse. Maar er is ook een stevige onderlaag voor stabiliteit op hogere snelheid. De besturing is gewichtig met een taaie tegendruk en een secuur gevoel. Vertrouwenwekkend tijdens manoeuvreren én om met dik 200 km/h een knik op de autobahn aan te vallen.

Peperduur onderhoud

De V8 van de Porsche 928 past daarbij met 400 Nm bij 1000 toeren per minuut en een niet afzwakkende duw tot meer dan 6000 toeren per minuut. Hij draait strak en met een droge roffel rond, terwijl de viertrapsautomaat soepel wisselt en vaak in ‘2’ optrekt. De handbak lijkt aantrekkelijk, maar zeventig procent van de kopers koos voor een automaat. Die past prima bij deze sublieme GT en tornt niet aan zijn kwaliteiten van een goede rijmachine. De 928 is peperduur in onderhoud en lange tijd verguisd door liefhebbers, maar veel van het moderne Porsche is terug te vinden in deze 928 GTS.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.