Dacia toont voorproefje van grote SUV
:quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F01%2FR-DAM_1159984.jpg)
Dacia gaat hogerop en krijgt van moederconcern Renault meer ruimte en vrijheid om verder te groeien. De koersverandering is reeds met de Sandero ingezet en krijgt een vervolg met de opvolger van de Lodgy. Het merk betreedt zelfs het C-segment, waar de Roemeense Renault-dochter zich nu richt op louter het B-segment.
Tijdens de presentatie van de toekomstplannen toont Dacia tevens een nieuwe concept car, de Bigster. Het is de voorloper van de nieuwe Lodgy, die zijn zeven zitplaatsen voortaan zal verpakken in een SUV-koetswerk. Dacia positioneert het model boven de Duster in het programma. Niet alleen door de twee extra zitplaatsen die de auto zal bieden, ook door de maatvoering. De Bigster kent een lengte van 4,60 meter. Hoewel de auto voor Dacia een nieuwe richting inslaat, is de SUV duidelijk herkenbaar als Dacia-model. De auto kent strakke lijnen en scherpe vouwen in het ontwerp. Hij ziet er als concept wel eigentijdser uit.
Elektrificatie
De basis van de Bigster wordt gelegd door het CMF-platform, waarvan ook de Sandero gebruik maakt. De architectuur voor de Bigster is echter een grotere maatvoering van het zogeheten CMF-B-platform. Het is de nieuwste bodemsectie binnen de Renault-Nissan-Mitsubishi-alliantie. Het platform is geschikt voor elektrificatie, waarover ook Dacia zal overstappen. De Roemeense divisie zal de technologie pas in een later stadium introduceren, waar Renault de techniek afgelopen jaar uitrolde.
Designdirecteur
Voor het design van de nieuwe modellen, die na de Lodgy-opvolger komen, heeft Dacia een nieuwe designdirecteur aangesteld. Vorig jaar haalde het merk Alejandro Mesonero-Romanos van Seat over naar de Renault Group en benoemde hem tot Dacia Design Director. Zijn invloed zal over drie tot vier jaar duidelijk zichtbaar zijn, aangezien de nieuwe modellen voor de komende jaren reeds vast staan. Dit jaar introduceert Dacia ook nog de volledig elektrische Spring.
Omarmt Lada
De Roemeense fabrikant omarmt ook Lada. Dacia behoudt zijn Europese karakter, terwijl Lada zich hoofdzakelijk op Rusland en omringende Oost-Europese landen richt. Dat de twee samen gaan optrekken, onthulde Autovisie vorig jaar al. “Het heeft tijd nodig”, zei Dacia’s vicepresident Mihai Bordeanu destijds tegen Autovisie. Dat ook Lada steeds meer op Renault-techniek leunt is weliswaar niet zichtbaar, maar al wel in ontwikkeling. Later dit jaar presenteert Lada een nieuw model, dat voortkomt uit de samenwerking met Dacia. Renault bundelt de krachten vanaf vandaag onder de nieuwe businessunit Dacia-Lada, zodat op het gebied van ontwikkeling en productie nauwkeurig kan worden samengewerkt. Het draagt er tevens aan bij dat ‘het op modellengebied buiten de vaste kaders’ treedt.

Lees ook:
- Opnieuw dé budgetauto? - Dacia Sandero (2021) - Review
- Zonnige primeur voor Dacia Sandero komt niet naar Nederland
- Duik in de prijslijst: Dacia Sandero, hoe duur kun je hem maken?
- Deze elektrische auto's koop je in 2021 voor €30.000 of minder
Ook interessant
-
Blaze EV Classic is het beste alternatief voor een scooter
-
Lockdown-lol: vijf redenen waarom je je als autoliefhebber niet/wel hoeft te vervelen
-
Wankelmotor?! Deze vijf crossovers zien we in 2021 op de weg
-
Autovisie Kennisquiz – Algemene kennis #2
-
Abt kan doodnormale leaseauto’s 27% meer vermogen geven
-
Bedankt, Joop Donkervoort
-
Nissan Qashqai e-power rijdt drie kilometer vol-elektrisch
-
‘Chevrolet laat in 2025 elektrische Corvette SUV zien’
-
Camper overbodig? Car camping met daktent gaat als een trein
-
‘Moderne opvolger Renault 4 heet 4Ever’
-
Nieuwe directeur moet VDL Nedcar van ondergang redden
-
BMW verkoopt Motorsport-circuitversies nu via dealers