Bij deze twee automodellen kan het stuur er onderweg af vallen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F03%2FNissan-Ariya.jpg)
Het is een cliche uit oude tekenfilms. De hoofdpersoon is onderweg in een auto en heeft opeens het stuurwiel los in zijn handen. Maar bij deze automodellen gebeurt het echt, daarom worden ze teruggeroepen naar de garage.
Laten we beginnen bij het merk waarvan je het niet verwacht: Nissan. Twee Amerikaanse dealers hebben melding gemaakt van een los stuur in een Ariya. Beide misten de centrale bout waarmee het stuur vast had moeten zitten.
Nissan Ariya met missende stuurbout
Nissan kon het probleem traceren naar een monteur die bij meerdere Ariya’s het stuur heeft vervangen vanwege een kwaliteitsissue. Volgens de fabrikant heeft de man de bout vergeten of niet voldoende aangedraaid.
Alle Amerikaanse dealers hebben nu hun Ariya’s geïnspecteerd en in één geval vonden ze een losse stuurbout. Daarom is Nissan North America een terugroepactie gestart. Ruim duizend auto’s moeten gecontroleerd worden. De actie geldt niet voor Nederland.
Tesla al langer bekend met loszittenden sturen
Dan een fabrikant waarvan je wél loszittende sturen verwacht: Tesla. Want door de jaren heen zijn er meerdere gevallen in de publiciteit gekomen.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F02%2F2023_02_10_11_35_25_Tesla_Y_did_the_steering_wheel_fall_off_Prerak_on_Twitter_elonmusk_As_83_v.jpg)
Daarom is de Nation Highway Traffic Safety Administration een onderzoek gestart naar Tesla. Tot nu toe heeft de organisatie twee meldingen van losse stuurwielen ontvangen. Het gaat in beide gevallen om een Tesla Model Y.
Hoe Tesla jou misleidt met deze veiligheidscijfers over Full Self-Driving
Het onderzoek van de NHTSA betreft meer dan 120.000 Tesla-voertuigen. Of er een terugroepactie komt, is nog niet bekend. De Amerikaanse RDW wil de uitkomst van het onderzoek afwachten.
Over-the-air update voor Full Self-Driving Beta
In februari moest Tesla meer dan 360.000 auto’s een over-the-air update geven. De NHTSA eiste verbeteringen aan het Full Self-Driving Beta-systeem, dat allerlei fouten kon maken.
Tesla Model Y: de EV waar we allemaal op hebben gewacht – Review
Full Self-Driving Beta doet zijn naam geen eer aan en maakt een Tesla niet zelfrijdend. Zowel Autopilot als FSD Beta zijn Level 2-rijassistenten, zoals andere fabrikanten die ook hebben. De bestuurder moet altijd opletten en in kunnen grijpen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Gaat Genesis Tesla in Europa verslaan met een nieuwe elektrische auto?
-
Hoe het kan dat iemand per ongeluk met de verkeerde Tesla wegreed
-
Hoe Tesla jou misleidt met deze veiligheidscijfers over Full Self-Driving
-
Tesla hint op spotgoedkoop model via nieuw EV-platform
-
Tesla geeft officieel toe: ‘Full Self-Driving is een misleidende naam’
-
Expert: ‘Automobilist vertrouwt te veel op semi-autonome rijassistenten’
-
Tesla filmt jou zonder toestemming. En dat mag niet meer in Nederland
-
Er zweeft nog een Roadster van SpaceX in de ruimte, maar waar is hij?
-
Tesla zet gigantische terugroepactie voor ‘zelfrijdende’ auto’s op touw
-
Dit is hoe extreem veel Tesla-baas Elon Musk schenkt aan goede doelen
-
Meer dan 100 miljoen mensen zien anti-Tesla reclame tijdens Super Bowl
-
Tesla: ‘Nee joh! Een stuur dat onderweg loskomt, is helemaal geen defect’