Laurens Stade
Laurens Stade Nieuws 7 jun 2021
Leestijd: 3 minuten

Bentley gaat met 750 pk sterke Continental GT3 Pikes Peak voor ‘triple crown’

Bentley heeft zijn nieuwe strijdwapen voor de Pikes Peak International Hillclimb voorzien van nummers. De Continental GT3 Pikes Peak heeft alle extreme benodigdheden om de strijd aan te gaan met Porsche, dat in de Time Attack 1-klasse het record heeft staan.

Bentley kondigde eerder dit jaar al aan dat het de Continental zou omtoveren tot een racemonster die door de Amerikaanse bergen zal scheuren, maar de specificaties lieten op zich wachten. Nu is bekend waar het allemaal om draait, en dat was het wachten waard.

Twinturbo V8

De Bentley Continental GT3 Pikes Peak krijgt een 4,0-liter twinturbo V8-motor die ‘meer dan’ 750 pk en een indrukwekkende 1000 Nm produceert. Het Britse automerk blijft ook nu dus vaag over de specificaties. Dat zou in ieder geval 100 pk meer zijn dan de sterkste straatlegale Continental, de GT Speed. De aangepaste V8-motor loopt overigens ook op biobrandstof.

Bentley Continental GT3 Pikes Peak

Downforce, downforce en nog eens downforce

Als basis voor dit snelheidsmonster pakt Bentley dus de Continental, om preciezer te zijn de GT3-variant daarvan. Dat is allesbehalve een langzaam model, maar toch weten de Britten deze Pikes Peak-variant nog eens 30% meer downforce te geven dan die GT3. Op zeeniveau dan, aangezien de downforce naarmate de hoogte toeneemt minder wordt door de ijle lucht. Speciaal voor deze recordpoging heeft Bentley de grootste achtervleugel die ze ooit hebben gemaakt aan deze Continental geplakt. Ook aan de voorkant zien we de bekendere grote vleugels en frontsplitter. Bovendien geeft Bentley de auto een extra koelingssysteem.

Familie Bentley Bentayga wordt alsmaar groter, dit is de S

Bentley Continental GT3 Pikes Peak

Bentley heeft al twee records

Pikes Peak is een berg, onderdeel van de bekende Rocky Mountains, in Colorado. Op de 4301 meter hoge berg wordt sinds 1916 elk jaar de Pikes Peak International Hill Climb georganiseerd.

Dragrace Audi Sport Quattro S1 Pikes Peak vs RS 6 Avant – Video

Met deze Continental GT3 Pikes Peak hoopt Bentley de zogenaamde ‘triple crown’ op Pikes Peak te pakken. Zij hebben namelijk al het snelheidsrecord voor productiewagens en SUV’s op hun naam staan. Bentley zette in 2018 het record voor productie-SUV’s met de Bentayga op 10 minuten en 49,9 seconden. De vorige snelste tijd stond op naam van de Range Rover Sport, die in 2013 de bijna twintig kilometer lange weg naar de top van de Pikes Peak in 12 minuten en 35,6 seconden aflegde.

De ‘King of the Mountain’, oftewel Rhys Millen, stapte in 2019 weer achter het stuur van een Bentley om de snelste te zijn, dit keer voor productie-auto’s. Hij trapte de vrijwel onaangepaste Bentley Continental GT binnen 10:18,488 naar de top. Daarmee brak hij het oude record voor snelste productiewagen met 8,4 seconden (David Donner -Porsche 911 Turbo – 10:26,9). Dat houdt in dat hij met een gemiddelde snelheid van bijna 113 km/h over het 19,9 kilometer lange en 156 bochten tellende stuk asfalt reed.

Gelimiteerde Bentley Continental GT Pikes Peak eert record

Porsche van de troon stoten

De hillclimb vindt dit jaar plaats op 27 juni. Dan zullen we zien of de Bentley in de Time Attack 1-klasse, voor gemodificeerde en gespecialiseerde productie-auto’s, kan verslaan. Dat record staat op naam van Porsche. Vorig jaar zette David Donner in de Porsche GT2 RS Clubsport een tijd neer van 9:36.559. Bentley zal met de Continental GT3 Pikes Peak een gemiddelde van meer dan 125 km/h moeten rijden om ook dat record te pakken. Ook nu zal Rhys Millen plaatsnemen achter het stuur. 

Het ultieme record staat op naam van de extreme Volkswagen I.D. R. Die auto noteerde in 2018 in de zogenaamde ‘Unlimited’-klasse een tijd van 7:57,148 minuten. Dat was toch wel een schok, aangezien dit de eerste elektrische auto was die het record op Pikes Peak pakte. Dat record staat nog altijd op naam van de Duitsers. Om een idee te krijgen van de snelheid, zie je hieronder een filmpje van de recordrun. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.